UZ

Mato Lovrak

OŠ Mate Lovraka

Vladislavci

Učenička zadruga Mato Lovrak osnovana je 2008. godine, a djelovanje zadruge odvija se kroz dvije sekcije:

1. Mali vrtlari i povrtlari 
2. Mali kreativci 

Učenička zadruga je osnovana kako bi učenici kroz praktičan, proizvodni rad stjecali dodatna znanja, navike i vještine, ali i poduzetnički duh. U radu zadruge sudjeluje oko pedeset učenika i dva nastavnika.

Neki od najvažnijih ciljeva Zadruge su:

• razvijati kulturu rada i stvaralački odnos prema radu;
• razvijati estetske osobine i kreativnost učenika;
• razvijati osjećaj za inovativnost, poduzetnost i konkurentnost;
• razvijati smisao za međusobnu suradnju i poštovanje;
• osposobiti učenike  za tržišno predstavljanje proizvoda.

1) Mali vrtlari i povrtlari – voditeljica Renata Zuzjak, učiteljica prirode, biologije i kemije

Na oranici  površine 1600 m2 učenici, u suradnji s lokalnom braniteljskom zadrugom Agrovladislavci, bave se uzgojem krumpira, kukuruza i soje. U povišenim gredicama učenici uzgajaju krastavce, grašak, bundeve, eterično i ljekovito bilje. Uključeni su u sve faze rada, priprema, sadnja sadnica, zalijevanje, kontrola do branja i prodaje. Učenici od tradicionalnih sorti jabuka proizvode domaći pekmez, razne džemove, kompote, sokove i jabučni ocat.

2) Mali kreativci – voditeljica Aranka Suk

Ova sekcija bavi se izradom prigodnih dekorativno upotrebnih predmeta, pakiranjem proizvoda, osmišljavanjem i ukrašavanjem ambalaže.

Proizvodni rad svih sekcija uključuje i odgojne komponente – urednost, preciznost, upornost, marljivost i dr. Osim razumijevanja proizvodnje učenici stječu navike rukovanja alatima i materijalima. Tijekom cijele školske godine uključeni smo u humanitarnu djelatnost prikupljanja plastičnih čepova (za pomoć Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma). Rad zadruge vidljiv je na Županijskim smotrama učeničkih zadruga te Danu škole. Na županijskim smotrama aktivno sudjelujemo i predstavljamo naše radove. Kroz različite izložbe, izlaganja u holu škole, praktične radove i susrete promičemo ideju zadrugarstva te potičemo druge učenike da se aktivno uključe u rad zadruge. Svoje proizvode plasiramo na tržište putem prodajnih izložbi i sajmova. Prihod koji ostvarimo od prodaje koristimo za financiranje rada zadruge, nabavu nove opreme i materijala za rad. Kroz sve navedene aktivnosti nastojimo, osim učenika, uključiti i roditelje. Imamo podršku lokalne zajednice, a cilj nam je surađivati s još više ustanova, udruga i pojedinaca.