UZ

Laslovo

OŠ Laslovo

Laslovo

Učenička zadruga Laslovo obnovljena je 27. siječnja 2017. godine. Voditeljica zadruge je učiteljica prirode, biologije i kemije Ines Begić – Liščić. Zadruga pridonosi ostvarivanju ciljeva i zadaća odgoja i obrazovanja učenika programom rada u kojem se spajaju znanstvene spoznaje i učenje, s jedne, te određen proizvodni i koristan rad, s druge strane.

Cilj je Zadruge okupiti na dragovoljnoj osnovi što veći broj učenika i primjerenim metodičkim postupcima pod vodstvom učitelja mentora omogućiti im razvoj sklonosti, interesa i sposobnosti te stjecanje, produbljivanje i primjenu bioloških, tehničkih, gospodarskih, društvenih i srodnih znanja iz područja važnih za cjelokupan proizvodni proces od njegova planiranja do tržišnog i drugog vrednovanja rezultata rada. U Zadruzi se posebno razvijaju i njeguju radne navike, radne vrijednosti i stvaralaštvo, stječu znanja i svijest o načinima i potrebi očuvanja prirode kao i njegovanja baštine i pučkog stvaralaštva, učenici se profesionalno informiraju i usmjeravaju te stvaraju preduvjeti za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini.

Djelovanje Zadruge odvije se kroz sekcije:

1. Mali kreativci (voditeljica Ljiljana Roček) – izrada dekorativno–uporabnih predmeta s različitim motivima s naglaskom na tradicionalne mađarske motive (magneti, svijećnjaci, kuhače…).

2. Veliki kreativci (voditelji Elvira Grančić) – oslikavanje i ukrašavanje uporabnih i dekorativnih predmeta različitim tehnikama, oslikavanje staklenih bočica, izrada čestitki, pečenje i prodaja medenjaka, izrada ukrasa od gipsa.

3. Eko skupina (voditeljica Ines Begić-Liščić) – izrada ekoloških proizvoda iz školskog vrta i voćnjaka. Iz školskog voćnjaka pravimo eko pekmez i sok od višanja te čaj od lipe.

4. Eko poduzetnici (voditeljica Marina Jonjić) – izrada sapuna od lavande, nevena i drugih ljekovitih biljaka.

5. Kreativni knjižničari (voditeljica Gordana Bilić) – izrada straničnika, privjesaka, podmetača s narodnim motivima.

Proizvode Zadruge prezentiramo i plasiramo na prodajnim izložbama u općini i lokalnim sajmovima povodom Dana škole i Božića te na prigodnim programima koje škola organizira za turiste s engleskog govornog područja koji posjećuju našu školu (tako da se može reći da su naši proizvodi prezentirani čak i na međunarodnoj razini). Ove godine sudjelovat ćemo prvi put na Županijskoj smotri školskih zadruga.