UZ

Ginko

OŠ Dalj

Dalj

U centru sela Dalj, na obali Dunava u okružju zelenila prekrasnog parka smještena je OŠ Dalj. Posebna pozornost posvećena je  izvannastavnim aktivnostima koje učenicima omogućuju cjelovitije učenje o svome zavičaju, o kulturi i običajima naroda koji žive na ovom području, s ciljem izgradnje interkulturalnog društva. U tu svrhu, na temelju članka 39. stavka 1. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, br. 87/2008.) i članka br.18 Statuta Osnovne škole Dalj, Školski odbor donio je na sjednici održanoj 5. 7. 2012. godine odluku o osnutku učeničke zadruge.

U Zadruzi se posebno razvijaju i njeguju radne navike, radne vrijednosti i stvaralaštvo, stječu znanja i svijest o načinima i potrebi očuvanja prirode kao i njegovanju baštine i pučkog stvaralaštva, a učenici se profesionalno informiraju i usmjeravaju te se stvaraju preduvjeti za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini.

U radu zadruge sudjeluje oko pedeset učenika i pet nastavnika kroz tri skupine i pet podskupina:

1. Kreativna eko skupina
1.1. Toy Storyvoditeljica: Lidija Prša Plazibat, prof. engleskog jezika
Izvannastavna aktivnost Toy Story  – s izrađenim predmetima učenici na ovim aktivnostima povremeno sudjeluju u kulturnoj i javnoj djelatnosti škole, a redovito na prodajnoj izložbi u sklopu dolaska američkih gostiju, što se događa 3-4 puta godišnje. Također, privjesci, igračke i magneti se redovito nose kao dar ili suvenir naše škole prilikom posjeta drugim školama / državama u okviru projekata u koje je škola uključena. Zbog naglaska na izradi ovih nekoliko artikala nastalo je i ime radionice: Priča o igračkama.

1.2. Kreativni bumvoditeljica: Milena Blagojević, prof. biologije
Izvannastavna aktivnost Kreativni bum – na ovoj aktivnost naglasak je na razvijanju i njegovanju radnih navika, radne vrijednosti i stvaralaštva učenika.
Radovi učenika su redovito na prodajnoj izložbi u sklopu dolaska američkih gostiju, te na novogodišnjem sajmu u lokalnoj zajednici kojeg organizira Općina Erdut.

2. Etno skupina
2.1. Daljski idolvoditeljica: Željka Jovanovac, prof. povijesti
Izvannastavna aktivnost Daljski idol – u ovoj aktivnosti kroz kreativne radionice učimo o tradiciji i kulturi. Daljski idol arheološki je nalaz s našeg područja. Kroz istraživanja o našoj najranijoj povijesti,razvijamo pozitivan stav prema starinama te učimo čuvati tradiciju. Učenici kroz ove radionice također uče o suradničkim odnosima.

2.2. Kulturna i duhovna baština zavičajavoditelj: Tomislav Vuković, prof. engleskog jezika
Izvannastavna aktivnost Kulturna i duhovna baština zavičaja – cilj te aktivnosti je djeci koja žive u multietničkoj zajednici omogućiti cjelovitije učenje o svome zavičaju. Nastava KDBZ-a odvija se kroz radionice te kroz projekte. Usto, cilj je pripremiti učenike za izgradnju što kvalitetnijih međusobnih odnosa, razvijati razumijevanje i poštivanje, osvještavanje vlastitih identiteta i posebnosti, bolje uočavanje prisutnosti ostalih etničkih skupina u školi i zajednici, bolje uvažavanje međusobnih različitosti te prepoznavanje kulturne baštine karakteristične za pojedine etničke skupine u zajednici.

3. Medijska skupina
3.1. Medijska skupinavoditeljica: Danijela Maršalek, prof. hrvatskog jezika
Izvannastavna aktivnost Medijska skupina  – okuplja učenike koji žele istraživati medije i njima se baviti. Cilj je ove izvannastavne aktivnosti poticanje i osposobljavanje učenika za razumijevanje različitih oblika sporazumijevanja i izražavanja te razvijanje radoznalosti i aktivnog istraživačkog odnosa prema okolini. Radom želimo aktivirati stvaralaštvo i maštu učenika te ih osposobiti da prepoznaju zamke i opasnosti koje dolaze iz medija, kao i da nauče pravilno koristiti medijsku terminologiju. Učenici se upoznaju s načinom korištenja medija i medijskih sredstava, razvijaju promatračke sposobnosti, kreativnost i suosjećanje.