Search
Close this search box.

UZ

Ivan Štark

COO "Ivan Štark"

Osijek

UZ Ivan Štark, COO Ivan  Štark, Osijek                                                   

Osnivanje zadruge: Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark je ustanova koja skrbi, odgaja i obrazuje djecu i osobe s intelektualnim i drugim utjecajnim teškoćama. No, konačni cilj školovanja i osposobljavanja ove populacije je uspješna integracija i inkluzija u životnu okolinu. To nam je bio poticaj da 1980. godine osnujemo učeničku zadrugu.

Program rada zadruge: Program rada učeničke zadruge zasniva se na aktivnostima koje se realiziraju kroz šest sekcija. Kroz djelatnost učeničke zadruge nastojimo pratiti potrebe tržišta, njegovati tradiciju te se voditi ekološkim načelima u radu. Primjenjujući iskustva i interese te sposobnosti naših učenika zadrugara izrađujemo različite ukrasne, uporabne i prigodne predmete po kojima smo postali prepoznatljivi.

Sekcije učeničke zadruge Ivan Štark:

Ručni radovivoditeljica Maja Madunić: Radovima u ovoj sekciji želimo očuvati dio kulturne baštine našeg kraja kroz aktivnosti šivanja, veza, kukičanja, filcanja, tkanja  obrade drveta te izradu uporabnih i ukrasnih predmeta primjenom navedenih tehnika.

Kreativna sekcijavoditeljica Katica Rogač: Cilj osnivanja ove  sekcije je što veća uključenost učenika s većim teškoćama u rad zadruge s ciljem provođenja  radno – okupacijske terapije, te razvijanja osjećaja za lijepo i vrijedno kroz recikliranje, iskorištavanje i upotrebu prirodnih i drugih materijala.

Keramičarivoditeljica Ivana Boda: Rad u keramičarskoj sekciji ima prvenstveno terapijsku svrhu, a osim toga rad ove sekciju obogaćuje našu ponudu predmeta za izložbe i prezentaciju. Izrađuju se ukrasne posude, nakit i sl.

Eko skupinavoditeljica Klaudija Ćurković: Eko sekcija okuplja učenike s ciljem razvijanja ekološke svijesti kroz aktivnosti održavanja okoliša i reckliranja različitih vrsta materijala, sadnjom, prikupljanjem i obradom ukrasnog bilja, te primjenom stečenih znanja u svakodnevnom životu.

Multimedija, voditelj Ante Papić: Radom u ovoj sekciji članovi zadruge stječu osnovna informatička i medijska znanja što uvelike pridonosi razvoju njihovog samopouzdanja, a time im pomažemo da se osposobe za vještine korisne u svakodnevnom životu. Zadatak multimedije je snimati sve važne događaje u školi i obraditi video materijal na računalu za potrebe digitalne arhive škole.

Staklarska sekcijavoditeljica Ivana Boda: Cilj rada u ovoj sekciji je uočavanje lijepog u prirodi, poticanje na likovni izraz, razvijanje motorike šake te stvaralačkih sposobnosti i stjecanje novih iskustava kroz sadržaje: izrada nakita, ukrasnih predmeta, mozaika…

Ostale aktivnosti učeničke zadruge Ivan Štark:

• Osposobljavanje novih zadrugara za rad u učeničkoj zadruzi
• Razvijanje radnih navika i spoznaja o vrijednosti svog i tuđeg rada
• Proširivanje i obogaćivanje djelatnosti Učeničke zadruge
• Razvijanje ekološke svijesti
• Predstavljanje postignuća zadruge u javnosti prigodnim izložbenim štandovima
• Usavršavanje voditelja

Suradnja s mjesnim okruženjem: pomoć u radu naše zadruge pruža nam Grad kao osnivač Centra te trgovački centar Portanova, na taj način što nam pružaju mogućnost izlaganja naših proizvoda na prigodnim prodajnim štandovima u njihovim prostorima.

Suradnja s roditeljima: povodom Božića i Uskrsa organiziramo kreativne radionice za roditelje i suradnike koji na taj način pružaju podršku radu naše zadruge.

Prihod zadruge: Novčana sredstva ostvarena prodajom naših radova na izložbeno-prodajnim štandovima namijenjena su isključivo nabavci materijala koji nam je potreban u daljem radu.

Gdje prezentiramo naš rad:

• Županijska smotra učeničkih zadruga
• Republička smotra učeničkih zadruga
• Izložbeno prodajni štandovi za Božić i Uskrs
• Sajam tikvica
• Manifestacija Šarana jaja bojama grada
• Prodajni štandovi u školi
• Manifestacije humanitarnog karaktera
• Festival zdravlja, Osijek