Search
Close this search box.

22. smotra učeničkih zadruga RH

22. SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA REPUBLIKE HRVATSKE
    PODGORA 4.-6. listopada 2010.

U školskom dvorištu uobičajena graja i gužva kao što to biva prije nastave. Ušli smo u autobus-nastao je muk. Uz autobus poredaše se naši najmiliji. Bilo ih je više nego nas-mladih zadrugara. Svi smo uz prozor. Nakon što sam obrisala zamagljena prozorska stakla, pokušala sam još jednom uhvatiti pogledom svoje roditelje između buketa ruku koje su mahale i sve se više udaljavale. I ravnateljica nam maše… sretni smo i pomalo zbunjeni-nesvakidašnji osjećaj! Tišinu je prekinuo promukli glas:»Molim popis putnika». Poslije vozača oglasila se naša voditeljica poželjevši nam ugodnu vožnju i sretan put uz nekoliko uobičajenih napomena, a onda, kao po dogovoru počinje šuškanje i prevrtanje po putnim torbama…
Putuju igračke za smotru i mnogo šarenih krpica, putuju medenjaci s orasima, rumene jabuke, staklene perlice, svileni šlingeraj, putuju i smiju se, droncaju  se i poskakuju u kartonskim kutijama kao i njihovi junaci i junakinje koji ozarenih lica smišljaju nove sanje.
Koliko je ljubavi i radosti utkano u ta mala remek-djela, to znadu samo njihovi stvaraoci, koliko umijeća i upornosti, to vam želimo pokazati! Koliko mladenačkih osjećaja i uzbuđenja, to neka ostanu male tajna zadrugarki i zadrugara..i to nije sve, zar ne?
Pitamo se kakve veze ima učeničko zadrugarstvo s gospodarskom krizom? Odgovor je jednostavan: novca je sve manje, problema je sve više, smotre su sve tanje, manje i skromnije…No naša priča ima puno poruka i pouka:
-upornim radom i štednjom uspjeli smo održati svoju učeničku zadrugu
-u krizi nam pomažu roditelji i mještani
-u učeničkoj zadruzi zaradila sam svoj prvi džeparac
-radimo samo ono što možemo prodati ili darovati
-naši proizvodi ukras su školskih prostora
-oni koji nisu spremni svladati teškoće moraju otići
-učeničko zadrugarstvo priprema nas za život
-u učeničkoj zadruzi učimo zarađivati i trošiti samo zarađeno
-ne možemo živjeti od nerada i na dug
-nerad je uzrok mnogih poroka i nevolja.

Rad oplemenjuje i obogaćuje!

Putujemo i zabavljamo se. Sve moguće čari i čarolije You Tubeu zabave, poneki šlager ili vijesti za one starije, krasni krajolici koji se brzo izmjenjuju… Zaboravljamo da smo u autobusu jer on bešumno klizi Dalmatinom prema moru a mi smo sve opušteniji. Na velikim žutim tablama uz autocestu označen je pravac Dubrovnik. Evo nas u Podgori! Prekrasan i čudesan krajolik ostavlja snažan dojam.  Biokovo se ispriječilo i zaustavilo tokove i tijekove kojima htjedoše doći osvajači do Dubrovačke republike-kolijevke naše kulture i moreplovstava. Makarska rivijera, Podgora, Pelješac, Mljet, Korčula…biseri juga Hrvatske i Jadrana okićeni i odjeveni u jesensko ruho dočekuju svoje goste….Predivno se osjećamo i uživamo u ljepotama koje nas okružuju.
Sutra je radni dan, velika smotra tisuće mladih zadrugara Hrvatske koji će  predstaviti najljepše što imaju, kako bi se odužili domaćinima koji su uložili veliki trud i napor da ova smotra ostane nezaboravna, da se odužimo našim mentorima, školi, roditeljima koji nas poslaše ovdje kako bismo  postali još bolji.
Hvala svima koji su pomogli i doprinijeli da ovaj festival rada i stvaralaštava mladih uspije!!

                                  prof.Matija Bučar
        Predsjednik državnog povjerenstva za provedbu
                    XXII smotre učeničkih zadruga RH

22. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske održana je od 04. do 06. listopada 2010. godine u Podgori.

Organizatori smotre bili su :

 • Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa
 • Agencija za odgoj i obrazovanje
 • Hrvatska zajednica tehničke kulture
 • Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva,

Pokrovitelji:

 • Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva
 • Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

Domaćin: OŠ don Mihovila Pavlinovića, Podgora

Sudionici smotre
Državno povjerenstvo za provedbu Smotre, na osnovu kriterija koji su propisani u Katalogu natjecanja i smotri i na osnovu plasmana na županijskim i međužupanijskim smotrama, pozvalo je na Državnu smotru u Podgori 66. Osam učeničkih zadruga plasiralo se za sudjelovanje na smotri samo na osnovu istraživačkog rada (ukupno je bilo 11 istraživačkih radova), tako da je na 22.-oj smotri učeničkih zadruga RH sudjelovalo ukupno 74 učeničke zadruge iz svih krajeva Hrvatske.


22. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske okupila je više od 400 sudionika i to:

 • 182 mlada/e  zadrugara/ke
 • 141 voditelja/ica  i suradnika/ica učeničkih zadruga
 • 25 članova Državnog povjerenstva
 • preko 100 suradnika i gostiju

Otvaranje smotre
Svečano otvaranje 22. smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske upriličeno je u kino dvorani Podgora. Svečanost otvaranja uljepšali su prigodnim programom učenici škole domaćina – OŠ don Mihovila Pavlinovića.
Otvaranju smotre bili su nazočni mnogi uvaženi gosti koji su svojim dolaskom i obraćanjem odali priznanje mladim zadrugarima i njihovim voditeljima za marljiv rad, vrijedna postignuća, kreativnost i poduzetništvo u učeničkom zadrugarstvu:

Državna tajnica Minstarstva gospodarstva rada i poduzetništva gospođa Tihana Kraljić, Vesna Marović, dipl.oec., tajnica Državnog povjerenstva i viša savjetnica za učeničko poduzetništvo u Agenciji za odgoj i obrazovanje, prof. Matija Bučar, predsjednik Državnog povjerenstva, gospodin Dragan Milec dopredsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, mr.sc. Marica Berdik – predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, Ilija Krišto – stručni savjetnik u odjelu za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko – dalmatinske županije, Stipe Vela – predsjednik općinskog vijeća Podgora  i ravnatelj OŠ don Mihovila Pavlinovića Podgora.

Prikaz rada učeničkih zadruga
Na XXII.smotri mladi zadrugari i njihovi voditelji predstavili su svoje proizvode na lijepo uređenim izložbenim prostorima, prikazali su praktičan rad  te prezentirali  svoje istraživačke radove.
Mladi zadrugari i njihovi voditelji prezentirali su rad učeničkih zadruga  kroz pet kriterijskih skupina:
a) poljoprivredna proizvodnja
b) njegovanje narodne baštine
c) izrada uporabnih i ukrasnih predmeta
d) prinos odgoju i obrazovanju posebnih odgojno obrazovnih ustanova
e) istraživački radovi iz djelatnosti učeničke zadruge
Brojni gosti koji su posjetili XXII. smotru učeničkih zadruga imali su nesvakidašnju prigodu, uživati u razgledavanju prekrasnih radova  najboljih učeničkih zadruga iz Republike Hrvatske. Rad učeničkih zadruga vrednovalo je Državno povjerenstvo za provedbu XXII. smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske.
Vrednovano je i rangirano  11 istraživačkih radova, 10 iz osnovnih škola i 1 iz srednje škole,  koje je prihvatilo Državno povjerenstvo.

U okviru Smotre održan je i Okrugli stol za sve sudionike smotre u kino dvorani Podgora Moderatori okruglog stola bili su: prof.Matija Bučar, mr.sc. Marica Berdik, dipl.oec. Vesna Marović i prof.dr.sc. Miroslav Tratnik.
Završna svečanost
Završna svečanost XXII. smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske održana je  također u kino dvorani Podgora, u srijedu, 06.10. u 11,00.
Na završnoj svečanosti, uz prigodni program podijeljene su:
– pohvalnice mladim zadrugarima sudionicima smotre;
– priznanja mladim zadrugarima nagrađenim u kategoriji istraživačkih radova;                      
– zahvalnice voditeljima učeničkih zadruga;
– povelje HUUZ-a;
– plakete za najproizvod
Pohvalnice, zahvalnice i priznanja uručili su mr.sc. Marica Berdik, predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, Vesna Marović, dipl.oec., tajnica Državnog povjerenstva i viša savjetnica za učeničko poduzetništvo u Agenciji za odgoj i obrazovanje i prof.Matija Bučar, predsjednik Državnog povjerenstva.
Svečanost zatvaranje XXII. smotre učeničkih zadruga RH uljepšali su također prigodnim programom učenici škole domaćina – OŠ don Mihovila Pavlinovića.
U utorak 05.10., u organizaciji škole domaćina, za sve sudionike smotre organizirana je vožnja brodm i  turističko razgledanje Makarske rivijere.

XXII. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske protekla je u vedrom raspoloženju, druženju, razmjeni iskustava, međusobnom učenju, prijateljstvu… a brojni turisti koji su posjetili smotru imali su nesvakidašnju prigodu, uživati u prekrasnim proizvodima vrijednih ruku mladih zadrugarki i zadrugara

Popis priloga

 • [pdf_attachment file=”1″ name=”Bilten XXII smotre”]