Search
Close this search box.

31. smotra učeničkih zadruga RH

U organizaciji Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje, u Vinkovcima je 9. i 10. listopada po drugi puta održana Državna smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske. Škole domaćini Smotre bile su Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci i Osnovna škola Matija Gubec iz Jarmine, a pokrovitelji Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva, Hrvatska zajednica tehničke kulture. Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci.

Na ovogodišnjoj Smotri sudjelovale su ukupno 103 učeničke zadruge iz cijele Hrvatske i inozemstva. Svoje radove na izložbenim prostorima izložile su 64 učeničke zadruge iz osnovnih i srednjih škola i centara za odgoj i obrazovanje, dvije zadruge iz škola domaćina, šest zadruga-gostiju iz Vukovarsko-srijemske županije kao i četiri škole – gosta iz inozemstva: OŠ Matija Gubec iz Tavankuta (Republika Srbija), KŠC Petar Barbarić iz Travnika (Bosna i Hercegovina) te JUOŠ Narodni heroj Savo Ilić iz Kotora i JUOŠ Drago Milović iz Tivta (Crna Gora). Osim izložbenih prostora učeničkih zadruga koje su svoj plasman izborile na županijskim smotrama, na Smotri se izložbenim prostorom predstavila i 21 županijska Podružnica HUUZ-a s probranim radovima svih učeničkih zadruga pojedine županije, dok je ove godine, u jedinom natjecateljskom dijelu programa Smotre, šest učeničkih zadruga prezentiralo istraživačke radove. Također, za sve sudionike i posjetitelje, održano je 18 pokaznih kreativnih radionica – 16 radionica učeničkih zadruga iz Vukovarsko-srijemske županije te dvije radionice Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Fotografije izložbenih prostora svih sudionika 30. smotre učeničkih zadruga RH, kao i svih zbivanja na Smotri možete pogledati u biltenu

31. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske svečano je otvorena 9. listopada u dvorani Barun Trenk, a prigodnim riječima prisutnima su se obratili Zdenka Čukelj ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vladimira Brezak ispred Agencije za odgoj i obrazovanje, Dragica Benčik, predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, Jadranka Mustapić Karlić ispred Vukovarsko-srijemske županije, Andrea Vinković ispred Grada Vinkovaca te Jasna Varga, ravnateljica Osnovne škole Jarmina – škole domaćina, uz pjesmu i recitaciju učenika osnovne škole Jarmina.

Mladi zadrugari iz cijele Hrvatske pokazali su svoje najbolje proizvode i prezentirali praktične radove i postignuća svoje zadruge. Kreativnost i inovativnost krasila je svaki izložbeni prostor koji je ujedno bio i prodajni štand. Brojni ukrasni i uporabni predmeti izrađeni rukama na tradicionalan način, razni biljni ljekoviti i prehrambeni pripravci, nakit, cvijeće, te suveniri koji njeguju tradiciju predstavljali su pojedinu zadrugu, ali i kraj u kojemu zadruga djeluje i radi. Na kraju prvog dana Smotre izveden je igrokaz Slavonska krv vinkovačkih književnika, u izvedbi amaterskog glumačkog ansabla iz Retkovaca pokraj Vinkovaca pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Vinkovaca. Tijekom drugog dana Smotre, za sve sudionke Smotre organizirane su i turističke ture obilaska Vinkovaca pod vodstvom učenika Turističke gimanzije Srednje strukovne škole Vinkovci te posjet Gradskom muzeju.

Na Smotri je prezentirano i šest istraživačkih radova, četiri iz osnovnih i dva rada iz srednjih škola, a nakon vrednovanja Povjerenstva za istraživačke radove, priznanja su osvojili sljedeći radovi:

Osnovne škole

1. mjesto – Od ideje do proizvoda Nevenko Kompletić
UZ Kolopotec, OŠ Gornji Mihajevec, Macinec 
2. mjesto – Funkcionalnost društvenih mreža u promociji učeničke zadruge
UZ Mrav, OŠ Petar Zrinski, Čabar
3. mjesto – Doprinos suvremenih tehnologija na produktivnost učeničke zadruge
UZ Mići Trsaćani, OŠ Trsat, Rijeka

Srednje škole

2. mjesto – Primjenjivost sunčanog sata u 21. stoljeću
UZ Celestina, Srednja škola Donji Miholjac, Donji Miholjac

Tijekom trajanja Smotre održane su i pokazne radionice učeničkih zadruga Vukovarsko-srijemske županije te jedna radionica Hrvatske zajednice tehničke kulture:

Jesenska dekoracija
UZ Agro, Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci
Kuglice od svile
UZ Matija Gubec, OŠ Matija Gubec Jarmina
Izrada sapuna
UZ Zadrugari, OŠ Vođinci
Vješalice iz recikliranog drvnog materijala
UZ Pinokio, Drvodjelska tehnička škola Vinkovci
Izrada nakita od prirodnih materijala
UZ Vridne ruke, Srednja strukovna škola Vinkovci
Tehnika aranžiranja
UZ Gradina, OŠ Stjepana Cvrkovića, Stari Mikanovci
Cvjetna igra 1
UZ Dunav, OŠ Siniše Glavaševića, Vukovar
Biljni terarij
UZ Tehnikum, SŠ Ilok, Ilok
Rezanci na brdo
UZ Agro, Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci
Ukrasi sa quillingom
UZ Matija Gubec, OŠ Matija Gubec Jarmina
Izrada čestitke koncem
UZ Zadrugari, OŠ Vođinci
Dequopage na drvetu
UZ Pinokio, Drvodjelska tehnička škola Vinkovci
Ukrašavanje poklon kutija salvetnom tehnikom
UZ Vridne ruke, Srednja strukovna škola Vinkovci
Oslikavanje stakla
OŠ Stjepana Cvrkovića, Stari Mikanovci
Cvjetna igra 2
UZ Dunav, OŠ Siniše Glavaševića, Vukovar
Seed art
UZ Tehnikum, SŠ Ilok, Ilok
Izrada svjetlećih čestitki
Hrvatska zajednica tehničke kulture

Stručno povjerenstvo odabralo je sljedeće Najproizvode 31. smotre:

1. Vaza – UZ Božićnica, OŠ Josipa Broza, Kumrovec
2. Ogrlica – UZ Domček Varaždin, Učenički dom Varaždin, Varaždin
3. Oskar znanja – UZ Fijolica, COO Čakovec, Čakovec
4. Jastuk za vrat – UZ Jabuka, OŠ Martijanec, Martijanec
5. Vesela kemijska – UZ Kupina, OŠ Andrije Palmovića, Rasinja
6. Mozaik slagalica – UZ Mladi Srdočani, OŠ Srdoči, Rijeka
7. Univerzalna eko pasta za čiščenje – UZ Raž, OŠ Josipa Jovića, Aržano
8. Čokoladne praline Frajla Antoš – UZ Slatina, SŠ Marka Marulića, Slatina
9. Lavabo (keramički magnet) – UZ Suncokreti, COO Lug Samobor, Lug Samoborski
10. Melem za usne – UZ Sveti Josip, Katolička osnovna škola u Požegi, Požega
11. Veseli cvijet u kaliću – UZ Zlatne ruke, OŠ Blage Zadre, Vukovar
12. Naušnice – UZ Višnja, OŠ Izidora Poljaka Višnjica, Donja Višnjica
13. Šajba (nož za mljevenje mesa) – UZ ZUIŠ, Industrijsko-obrtnička škola, Slavonski Brod
14. Tanculi, tanberi (slikovnica s CD-om) – UZ Ludrum, OŠ S.S. Kranjčevića, Lovreć

Na kraju ovogodišnje Smotre, riječima zahvale i potpore, svim sudionicima i gostima obratili su se Mira Križanović ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr.sc. Dubravka Brezak Stamać i ravnatelj škole domaćina – Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci – Marinko Džakula nakon čega su Silavana Šebalj Mačkić, predsjednica Državnog povjerenstva za provedbu Državne smotre, Vladimira Brezak, tajnica Državnog povjerenstva te Dragica Benčik predsjednica HUUZ-a proglasili najbolje istraživačke radove i dodijelili zahvalnice i pohvalnice svim sudionicima Smotre te priznanja za Najproizvod.

31. smotru učeničkih zadruga Republike Hrvatske zatvorile su učenice škole domaćina – Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci.