30. smotra učeničkih zadruga RH

30. smotra učeničkih zadruga, održana je u Vinkovcima od 11. do 14. listopada 2018. godine u organizaciji Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje. Škole domaćini Smotre bile su Srednja strukovna škola Vinkovci i Osnovna škola Vođinci, a pokrovitelji Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci.

Fotografije izložbenih prostora svih sudionika 30. smotre učeničkih zadruga RH, kao i svih zbivanja na Smotri možete pogledati u biltenu na sljedećem linku: https://issuu.com/huuz/docs/bilten_huuz_30 

Na ovogodišnjoj jubilarnoj, 30. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske, izložbene prostore imalo je čak 79 učeničkih zadruga iz osnovnih i srednjih škola te centara za odgoj i obrazovanje i to: 73 zadruge koje su se plasirale temeljem postignuća na županijskoj smotri, pet  učeničkih zadruga Vukovarsko-srijemske županije i učenička zadruga Matija Gubec iz Tavankuta, Republika Srbija, koje su sudjelovale kao zadruge – gosti. I ove godine, 21. županijska Podružnica učeničkih zadruga imala je svoje izložbene prostore. Istraživački rad izveden u programu učeničke zadruge, ove godine prezentiralo je osam učeničkih zadruga.
Za sve sudionike i posjetitelje, održano je 14 pokaznih kreativnih radionica, a učenici Turističke gimnazije, koja djeluje u sklopu Srednje strukovne škole Vinkovci, kroz dva dana organizirali su za šest grupa sudionika izuzetno zanimljive turističke obilaske grada i prestavili baštinu i povijesti grada Vinkovaca. Virtualna šetnja gradom upriličena je u sklopu Srednje strukovne škole, također u organizaciji i izvedbi učenika Turističke gimnazije.

Vrijedne ruke mladih zadrugara

30. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske svečano je otvorena 12. listopada u dvorani Barun Trenk. Prigodnim riječima prisutnima su se obratili: Zdenka Čukelj, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Vladimira Brezak, Agencija za odgoj i obrazovanje, Marica Berdik, predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, Josip Dabro, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije, Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca te Domagoj Bujadinović, ravnatelj Srednje strukovne škole Vinkovci i Katica Gudelj, ravnateljica Osnovne škole Vođinci – kao predstavnici škola domaćina. Smotru su otvorili učenici, članovi učeničke zadruge Zadrugari iz OŠ Vođinci. Mladi zadrugari i ove su godine članovima prosudbenog povjerenstva kao i posjetiteljima Smotre, prikazali svoje najbolje proizvode i prezentirali praktične radove te rad i postignuća svoje zadruge. Kreativnost i inovativnost mladih zadrugara vidjela se na svakom izložbenom prostoru. Bilo je tu vrlo maštovitih ukrasnih i uporabnih predmeta od keramike,  stakla, drveta, tekstila, čipke kao i jabuka uzgojenih u školskim voćnjacima, meda i raznih pripravaka od sapuna i krema do čajnih mješavina koje su pripremile vrijedne ruke mladih zadrugara.

Na Smotri je prezentirano osam vrijednih istraživačkih radova, pet iz osnovnih i tri iz srednjih škola, a nakon vrednovanja Povjerenstva za istraživačke radove, priznanja su osvojili sljedeći radovi:

OSNOVNE ŠKOLE
1. mjesto – UZ Svevid, OŠ Vidikovac, Pula
Naslov istraživačkog rada: UOKOLO PULSKOG KAŠTELA

2. mjesto – UZ Mrav, OŠ Petar Zrinski, Čabar
Naslov istraživačkog rada: WEBSHOP UČENIČKE ZADRUGE

3. mjesto – UZ Korpica, OŠ Ivana Rangera, Kamenica
Naslov istraživačkog rada: ZIDNJACI – ZABORAVLLJENA BAŠTINA

4. mjesto – UZ Tinček, OŠ Sv. Martin na Muri, Sv.Martin na Muri
Naslov istraživačkog rada: BIODINAMIČKA PROIZVODNJA U VRTU I VOĆNJAKU

5. mjesto – UZ Zalathnuk, OŠ Eugena Kumičića, Slatina
Naslov istraživačkog rada: OD KONOPLJE DO NOŠNJE

SREDNJE ŠKOLE
1. mjesto – UZ Sunce, Gospodarska škola Varaždin, Varaždin
Naslov istraživačkog rada: KREATIVNO KORIŠTENJE JEDNOKRATNIH PLASTIČNIH VREĆICA S CILJEM SMANJENJA KOLIČINE ŠKOLSKOG OTPADA 

2. mjesto – UZ Krugg, Graditeljska škola Čakovec, Čakovec
Naslov istraživačkog rada: FUZIJA STAKLA U KOMBINACIJI S RAZNIM MATERIJALIMA DRUGE VRSTE

3. mjesto – UZ Potok, Trgovačka i tekstilna škola, Rijeka
Naslov istraživačkog rada: UVOĐENJE MODNOG SAVJETOVANJA U UZ POTOK

Naslovi održanih pokaznih kreativnih radionica:

Izrada nakita od drvenih elemenata – UZ Pinokio, Drvodjelska tehnička škola Vinkovci

Izrada paprenjaka – UZ Agro, Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci

Molovanje – UZ Vridne ruke, Srednja strukovna škola Vinkovci

Svjetleća ogrlica i narukvica  – Bojan Floriani, Hrvatska zajednica tehničke kulture

Demonstracija obrade drveta tokarenjem, rezanjem i brušenjem – Damir Ereš, obrt Mali majstor

Pirografija, UZ Klasje, Obrtničko-industrijska škola Županja, Županja

Transfer tehnika na drvu, UZ Pinokio, Drvodjelska tehnička škola Vinkovci, Vinkovci

Izrada buketa, UZ Agro, Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci, Vinkovci

Izrada privjeska od filca, UZ Vridne ruke, Srednja strukovna škola Vinkovci, Vinkovci

Uradi sam – nakit – UZ Matija Gubec, Matija Gubec Jarmina

Modne kreacije od oštrenja drvenih boja – UZ Klasje, Obrtničko-industrijska škola Županja, Županja

Svjetleća krijesnica, Bojan Floriani, Hrvatska zajednica tehničke culture

Izrada ukrasnih predmeta od slame – OŠ Matija Gubec, Tavankut, Republika Srbija

Stručno povjerenstvo odabralo je i osam Najproizvoda 30. Smotre:

1. Ukrasna zdjela
UZ Šibensko blago, COO Šubićevac, Šibenik

2. Zucca piling
UZ Terra Economica, Ekonomska i trgovačka škola, Čakovec

3. Ličanka i Ličanin
UZ Ričina, OŠ dr. Ante Starčević, Pazariše Klanac

4. Lovrakov sat
UZ Družba Pere Kvržice, OŠ Mate Lovraka, Veliki Grđevac

5. Plastik fantastic-naušnice
UZ Jakovlje, OŠ Jakovlje, Jakovlje

6. Ukrasni poslužavnik
UZ Mak, OŠ Mihovil Pavlek Miškina, Đelekovec

7. Broš-zlatovez
UZ Zadrugari, OŠ Vođinci, Vođinci

8. Ekolški nakit
UZ Tkanica, SŠ Matije Antuna Reljkovića, Slavonski Brod

Na zatvaranju Smotre zahvalnice i pohvalnice svim sudionicima podijelili su predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva mr. sc. Marica Berdik,  predsjednica Državnog povjerenstva, Silvana Šebalj Mačkić i tajnica Državnog povjerenstva,  Vladimira Brezak. Kratku prezentaciju imao je i autor prvonagrađenog istraživačkog rada osnovnih škola Uokolo pulskog Kaštela, Luka Ražem iz UZ Svevid, OŠ Vidikovac iz Pule. Smotra je zatvorena uz prigodni program, kratki glumački monolog – crtice iz šokačkog života te modnu reviju škole domaćina – Srednje strukovne škole Vinkovci. 

I opet u – Vinkovce!
30. smotru učeničkih zadruga posjetio je velik broj posjetitelja, a sami sudionici bili su izrazito zadovoljni organizacijom, domaćinstvom i provedbom Smotre, dok su mnogi koji su bili na prijašnjim državnim smotrama izjavili da im je ova jubilarna, 30. smotra  – najbolja do sada. Ovakav kompliment nam je iznimno drago čuti i svakako ćemo ga nastojati opravdati i iduće godine, nadamo se i opet – u Vinkovcima.

Popis priloga