32. smotra učeničkih zadruga RH – virtualna manifestacija kreativnosti i stvaralaštva učeničkih zadruga

32. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske ove je godine održana od 26. do 30. listopada online, na YouTube kanalu Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva.

Unatoč prekidima u radu škola ove godine i otežanim uvjetima rada, zadrugare iz učeničkih zadruga diljem Hrvatske ovo nije spriječilo da i u ovakvim uvjetima pokažu da nema granica  kreativnosti, inovativnosti i stvaralaštvu zadrugara učeničkih zadruga iz osnovnih i srednjih škola te centara za odgoj i obrazovanje. Na ovogodišnjoj smotri predstavile su se 62 učeničke zadruge iz cijele Hrvatske s kratkim petominutnim filmom u kojemu zorno demonstriraju izradu prijavljenog proizvoda, a svi filmovi postavljeni su na YouTube kanal HUUZ-a kao praktični rad.

Uz prezentacije praktičnog rada, pet učeničkih zadruga prezentiralo je 27. listopada istraživački rad putem online platforme Zoom pred Povjerenstvom za provedbu 32. smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske, dvije učeničke zadruge iz osnovnih škola te tri učeničke zadruge iz srednjih škola

U okviru otvaranja ovogodišnje online Smotre, obratili su nam se: Dragica Benčik, predsjednica HUUZ-a i voditeljica učeničke zadruge Fijolica iz Čakovca, dr.sc. Damir Tomić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture te gospođa Zdenka Čukelj načelnica sektora za rani, predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja. Smotru su otvorili učenici OŠ Vladimir Nazor iz Komletinaca, Hana Šokčević i Lovro Gogoljak.

https://www.youtube.com/watch?v=3PwfW8yynKs&list=PLghyi-D4Ae_3j1ifcLvbiKPQ2BiCRYyRa&index=1

Na zatvaranju Smotre, sudionicima su se obratili članovi Državnog povjerenstva i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, koja je i zatvorila 32. smotru učeničkih zadruga Republike Hrvatske.

 

https://www.youtube.com/watch?v=eAheBS2kgDc&list=PLghyi-D4Ae_3j1ifcLvbiKPQ2BiCRYyRa&index=2

Zadrugari, mali i veliki, u ovim neobičnim vremenima i otežanim uvjetima, uložili su izniman napor i entuzijazam kako bi sudjelovali na ovoj online Smotri i zato odvojite malo vremena i pogledajte svo bogatstvo radova, ideja i kreativnih rješenja koja su osmislile učeničke zadruge. Vjerujemo da ćete biti ugodno iznenađeni, a ‘šetajući’ se kroz virtualnu Smotru, zasigurno ćete puno toga i naučiti.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLghyi-D4Ae_3j1ifcLvbiKPQ2BiCRYyRa

 

Rang lista prezentiranih istraživačkih radova 32. smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske:

OSNOVNE ŠKOLE

1. mjestoSmrekovita – možemo li proizvodima učeničke zadruge pomoći u obnovi smrekinih šuma/
UZ MRAV, OŠ Petar Zrinski, Čabar
učenica: Lara Turk; mentorica: Tanja Šebalj Kocet

2. mjestoSamoniklo jestivo bilje našega kraja/
UZ BELETINČEK, OŠ Beletinec, Beletinec
učenica: Tamara Kefelja; mentorica: Mateja Ratković

SREDNJE ŠKOLE

1. mjestoPekmez ZDRAVKO – slatki čuvar zdravlja/
UZ CELESTINA, SŠ Donji Miholjac, Donji Miholjac
učenica: Helena Vekić; mentorica: Kornelija Sabolek

2. mjesto / Površinska sterilizacija pupova, njihova inokulacija i supkultiviranje „in vitro“ metodom u laboratoriju za mikropropagciju/
UZ PUŠLEK, Agronomska škola Zagreb, Zagreb
učenica: Katica Berišić; mentorica: Sanja Lubina

3.mjesto /Marketing-ključ uspješnosti rada učeničkih zadruga/
UZ KLEČKA ČAROLIJA, Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana, Ogulin
učenica: Ela Ćićak; mentorica: Jasminka Turina Luketić