24. smotra učeničkih zadruga RH

U hotelu Zora u Primoštenu,  od 15. do 17. listopada 2012. godine, održana  je 24. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske. Svoje radove predstavili su mladi zadrugari iz 71 učeničke zadruge koji su svoje sudjelovanje na Državnoj smotri zaslužili plasmanom na županijskim i međužupanijskim smotrama. Temeljem prijavljenog istraživačkog rada svoj nastup na Smotri izborilo je 10 učeničkih zadruga.  Na Smotri je također sudjelovalo 8 učeničkih zadruga kao gosti izlagači te 3 učeničke zadruge kao voditelji  pokaznih radionica.

Svečanost otvorenja XXIV. smotre učeničkih zadruga održana je u Kongresnoj dvorani hotela Zora, a svečanosti su bili  nazočni i mnogi uvaženi gosti: Ankica Nježić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta;  Vinko Filipović,  ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje; Matija Bučar, prof., predsjednik Državnog povjerenstva za provedbu XXIV. smotre učeničkih zadruga RH; prof. dr. sc. Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture;  mr. sc. Marica Berdik, predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva;  Dijana Ercegović, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu znanost, kulturu i šport Šibensko-kninske županije i Nedjeljko Marinov, ravnatelj OŠ Primošten, škole domaćina. Gosti su riječima potpore učeničkom zadrugarstvu pozdravili mlade zadrugare i sve prisutne. Škola domačin je prigodnim programom uljepšala svečanost otvorenja a Smotru je otvorio mladi zadrugar Frane Skorlin,  predsjednik učeničke zadruge Maslina, OŠ Primošten.

Mladi zadrugari, pod budnim okom svojih voditelja i ove su godine  članovima Državnog prosudbenog povjerenstva predstavili svoje najbolje proizvode i prikazali praktične radove, prezentirali rad i postignuća svoje zadruge. Kreativnost i inovativnost mladih zadrugara vidjela se na svakom izložbenom prostoru. Bilo je tu vrlo maštovitih ukrasnih i uporabnih predmeta od keramike, stakla i čipke, kao i jabuka uzgojenih u školskim voćnjacima, meda, raznih pripravaka od sapuna i krema do čajnih mješavina koje su pripremile vrijedne ruke mladih zadrugara.

Svi sudionici, koji su željeli naučiti kako izraditi košarice od šiblja, čestitke i kuglice za bor od konca i špage te ukrasne predmete od slame mogli su isprobati ove tehnike u holu Kongresne dvorane hotela Zora u sklopu pokaznih radionica, koje su bile iznimno posjećene.

U okviru Okrugolog stola, koji je održan 16. listopada,  prof.  Zdenka Čukelj, voditeljica Službe  za predškolski i osnovnoškolski odgoj i  obrazovanje u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta, održala je vrlo zanimljivo predavanje – Suradnja i uspješnost učeničkih zadruga.

Na Smotri je prezentirano 10 vrlo vrijednih istraživačkih radova izvedenih u programu učeničke zadruge, 9 iz osnovnih škola i 1 rad iz srednje škole, a nakon vrednovanja povjerenstva za istraživačke radove, priznanja su osvojili slijedeći radovi:
 Osnovne škole
Za osvojeno 1. mjesto:
Učenička zadruga: MATIJE GUPCA, OŠ Matije Gupca, Gornja Stubica
Tema rada: KRUŠKA TEPKA I KRUH OD KRUŠKI TEPKI

Za osvojeno 2. mjesto:
Učenička zadruga:  BREZA, OŠ Nikole Hribara, Velika Gorica
Tema rada: TUROPOLJSKA POCULICA

Učenička zadruga:  ORHIDEJA, OŠ Bogumila Tonija, Samobor
Tema rada: UZGOJ AKVARIJSKIH RIBICA I NJIHOV PLASMAN NA TRŽIŠTE

Za osvojeno 3. mjesto:       
Učenička zadruga: KLOPOTEC, OŠ Gornji Mihaljevec, Gornji Mihaljevec
Tema rada: DJELOVANJE PRIRODNIH GNOJIVA NA VISINU PRINOSA TIKVI GOLICA

Srednje škole
Za osvojeno 2. mjesto
Učenička zadruga: JABUKA, Gospodarska škola, Čakovec
Tema: KAKO USPORITI VENUĆE REZANOG CVIJEĆA U VAZI I ARANŽMANU

Završna svečanost zatvaranja XXIV. Smotre održana je 17. lisotopada u Kongresnoj dvorani hotela Zora. U sklopu završne svečanosti predstavljeni su nagrađeni istraživački radovi. Mr. sc. Marica Berdik, predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva uručila je 7 plaketa Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva za Najproizvod slijedećim učeničkim zadrugama:
UZ FIJOLICA, COO Čakovec
Proizvod: MOZAIK ANĐELA

UZ ZADUGARI, OŠ Vođinci
Proizvod: IGLIČNJAK

UZ ŽDRALKO, COO Rudolf Steiner, Daruvar
Proizvod: DJEČJI STOLAC

UZ LIPA I, OŠ 22. lipnja, Sisak
Proizvod: POSUDA ZA MJESITI KRUH

UZ PREKRIŽJE,  COO Prekrižje, Zagreb
Proizvod: RAZGLEDNICA SLAGALICA

UZ MALIK, OŠ Sveti Matej, Viškovo
Proizvod: PROČELJE KUĆE OD KAMENA

UZ JABUKA, Gospodarska škola, Čakovec
Proizvod: TORBA

Ugođaj i atmosferu završne svečanosti uljepšali su  prigodnim programom učenici škole domaćina, a Smotru su zatvorili mladi zadrugari, Elena Cahun iz učeničke zadruge Ivančica, OŠ I. K. Sakcinskog iz Ivanca i Frane Skorlin, predsjednik učeničke zadruge Maslina, OŠ Primošten. 


Organizatori smotre:
Ministarstvo znanosti, obrazovanje i sporta
Agencija za odgoj i obrazovanje
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva

Priložen je foto-album sa štandovima svih zadruga. Za pregled albuma nužan je Flash Player koji se može skinuti OVDJE. Album se lista kao knjiga – mišem ili pomoću navigacijskih tipki na tipkovnici.

Popis priloga