UZ

Eko-Ernest

OŠ "Ernestinovo"

Ernestinovo

Učenička zadruga Eko-Ernest osnovana je u rujnu 2006. godine kako bi učenici kroz praktičan proizvodni rad stjecali dodatna znanja, navike i vještine, ali i poduzetnički duh.

Unutar same zadruge, u početku djeluju tri sekcije (povrtlari, pčelari, likovnjaci) kroz programske skupine: poljoprivredna proizvodnja, izrada uporabnih i ukrasnih predmeta, njegovanje narodnog umijeća, rukotvorstva i starih zanata.

Osnovna djelatnost povrtlarske sekcije bila je plastenička proizvodnja. Postavljanje plastenika trajalo je od 7. do 20.prosinca 2006., a njegovu gradnju financirali su projektni partneri iz Nizozemske. Površina plastenika iznosila je 500m2. Učenici su bili uključeni u sve faze rada, od pripreme plastenika, sadnje sadnica, zalijevanja, kontrole, do branja, konzumacije i prodaje. U plasteniku smo sadili i uzgajali krastavce, salate (endivija, kristalka) i rajčice.

U sklopu projekta udruge Lijepa naša MI JEDEMO ODGOVORNO, osvijestili smo činjenicu kako smo postali ovisni o malom broju komercijalnih sorti voća i povrća, dok je tisuće tradicionalnih (također znanih kao baštinjenih) sorti nestalo.

Prostor plastenika zamijenili smo sadnicama voćaka 2017. godine. Zasadili smo: kruške (abbe fetel, viljamovka, packham’s triumph), jabuke (enterprise, gold rush, florina), višnje (erdy rodna, amarena), trešnje (burlat, celeste, sunburst), šljive (president), dunje (leskovačka) i mušmule. Sadnice smo nabavili iz Rasadnika Hadrović iz Erduta, a ukupno imamo 51 stablo. Osim stabala, posađeni su i grmovi aronije, crnog i crvenog ribiza.

Iste godine posadili smo oko škole 20 različitih sorti jabuka. Radi se o starim sortama jabuka Božićnica, Ledenara, Zvijezda, Kutjevačka, Ljepocvjetka, Krupnica, Ivanlija, Zlatica, Petrovka, Slavonska/Zelena srčika, Paradija, čije su sadnice kupljene u OPG Veiću iz Požege.

Osim voćnjaka, u travnju 2017. godine, odlučili smo se za povrtnjak u uzdignutim gredicama. Svaki razred učenika razredne i predmetne nastave ima svoju uzdignutu gredicu o kojoj vodi brigu vezano uz uzgoj odabranog povrća: krumpir, crveni luk, mahune, rotkvica, luk bijeli, paprika, tikvice, blitva, korabica, krastavac, rajčica, cikla, salata. Učenici su uključeni u sve faze rada: od pripreme zemlje, sadnje sadnica ili sijanja sjemena, zalijevanja, pljevljenja, kontrole pa do branja i prodaje. Radom u povrtnjaku učenici usvajaju vještine rukovanja alatima, povezuju sadržaje iz nastave i primjenjuju naučeno. Uzgojeno povrće koristimo u školskoj kuhinji, ali nudimo i lokalnoj zajednici.

Učenici koji su uključeni u rad pčelarske sekcije praktičnim radom na košnicama, prate razvoj pčelinjih zajednica, vrše pregled legla, otklapaju saće te u konačnici vrcaju med. Svake godine, početkom listopada, sudjelujemo na manifestaciji Mladi i med na Trgu A. Stračevića u Osijeku. Osim što prodajemo med, koristimo ga i u školskoj kuhinji.

Osim meda, proizvodimo i sušene jabuke, odnosno čips od jabuke. Učenici režu, suše u sušari te važu i pakiraju u vrećice gotov proizvod. Mnogi učenici radije jedu tako sušene nego svježe jabuke. Time utječemo i na neke prehrambene navike učenika. Učenici razredne nastave sudjeluju i u pripremi džema od šljiva koji koristimo i u našoj školskoj kuhinji.

U atriju škole, od 2013. godine, zasađene su sljedeće biljke: menta, kadulja, lavanda, ružmarin, aronija, ribizl, pelin, evodija, kelreuterija. One su odabrane, jer su ljekovite, a neke se upotrebljavaju kao začini (lavanda, ružmarin, kadulja). Preuređenjem školskog atrija, u rujnu 2017. godine, odlučili smo povećati biološku raznolikost okoliša kroz projekt (O)ČUVAJMO BIORAZNOLIKOST OKOLIŠA ŠKOLE.

U atriju trenutno uzgajamo autohtone biljne vrste: koprivu, stolisnik, mentu, kadulju, neven, bosiljak te lukovice – šafran, narcis, visibabu, iris i ljiljan. Osim ljekovitih, uzgajamo i začinske biljke: bosiljak, kopar, ružmarin, vlasac i majčinu dušicu. Povećavajući biljnu raznolikost očekujemo i veći broj životinja, osobito kukaca.

Radom u atriju, učenici uz teorijska znanja mogu i praktično djelovati. Učenici prikupljaju podatake o njima i njihovim ljekovitim svojstvima, suše, važu i pakiraju čajeve. Na taj način uče prepoznavati ljekovite biljke svojeg zavičaja, način na koji se sabiru, koji dio biljke se upotrebljava te kako se suše i pripremaju za uporabu. Učenici nižih razreda područne škole Šodolovci sabiru, suše, važu i pakiraju čajeve ljekovitog bilja: šipak, lipa, bazga, kopriva.

Korištenjem različitih materijala (plastične ambalaže, limenki, staklenih teglica, čepova) učenici likovne sekcije bave se izradom različitih uporabnih i ukrasnih predmeta te ambalaže za proizvode. Neki od proizvoda su kutijice za kekse, nakit, ukrasi za božićno drvce te uskršnji ukrasi.

Od školske godine 2019./20. u učeničkoj zadruzi Eko-Ernest djeluju sekcije koje vode:

Tihana Debeljuh, prof. likovne kulture – LIKOVNJACI
Suzana Katić, vjeroučiteljica – VRTLARSTVO
Gordana Aleksić, učiteljica razredne nastave (PŠ Šodolovci) – LJEKOVITO BILJE
Milan Pavičić, učitelj TZK – VOĆARI

Prozvodni rad svih sekcija uključuje i odgojne komponente – urednost, preciznost, upornost, marljivost i dr. Stoga, osim razumijevanja proizvodnje, učenici stječu navike rukovanja alatima i materijalima. Koristimo mogućnost povezivanja nastavnih sadržaja iz npr. prirode i biologije (uzgoj biljaka, zanimljivosti iz života kukaca, zaštita okoliša) sa usvojenim praktičnim vještinama učenika iz pojedinih sekcija. Kroz različite izložbe, izlaganja u holu škole, praktične radove, demonstracije, susrete, a ponajviše na smotrama, prezentiramo rad svoje zadruge. Time promičemo ideju zadrugarstva i potičemo druge učenike da se aktivno uključe u rad zadruge. Svoje proizvode plasiramo na tržište putem prodajnih izložbi i sajmova. Prihod koji ostvarimo od prodaje koristimo za financiranje rada zadruge, nabavu nove opreme i materijala za rad.

Kroz sve navedene aktivnosti nastojimo osim učenika uključiti i roditelje. Imamo podršku lokalne zajednice, a cilj nam je surađivati s još više ustanova, udruga i pojedinaca.


Ivana Kardo, prof.
Voditeljica UZ Eko-Ernest


Učenička zadruga Eko-Ernest
OŠ Ernestinovo
Školska 1
31215 Ernestinovo
031 270 213
e-mail: ivana.kardo@skole.hr
www.os-ernestinovo.skole.hr