Search
Close this search box.

UZ

Karašica

OŠ Matije Petra Katančića

Valpovo

U okviru Osnovne škole Matije Petra Katančića aktivno djeluje Učenička zadruga Karašica koja je obnovljena 2014./2015. školske godine s ciljem razvijanja ljubavi prema prirodi i vrijednostima koje je čovjek stvorio radom, razvijanja svijesti o nužnosti očuvanja ravnoteže u prirodi i zaštiti okoliša, zanimanja i osjetljivosti za prirodu poticanjem boravka u njoj, stjecanja znanja iz područja vrtlarstva, cvjećarstva, botanike, domaćinstva, pčelarstva te primjene tog znanja u svakodnevnom životu.

Prva učenička zadruga u OŠ Matije Petra Katančića osnovana je davne 1957. godine pod imenom Ivo Lola Ribar koja je tijekom svoga rada osvajala brojne nagrade kako na prostorima Hrvatske tako i izvan nje, a 1987. godine bila je domaćin Državnoj smotri učeničkih zadruga. Mnogim Valpovčanima je ostala u lijepom sjećanju po znanju koje su stekli, neraskidivim prijateljstvima i proizvodima koje su kupovali ili sami proizveli. Kao takva, djelovala je sve do 1997. godine.
Početkom  školske godine 2014./2015. obnovljena je učenička zadruga pod imenom Karašica i započela svoj rad s 80 članova koji su radili u nekoliko skupina: mali vrtlarivoćaripčelaricvjećari te vrtlari – voćari PŠ Nard. Godine 2015./2016. su se pridružile skupina botaničara Catalpa sa svojim nemalim brojem članova.

Stručni voditelj Učeničke zadruge Karašica je Matija Bartolović.