UZ

Lipa

OŠ Antuna Mihanovića

Osijek

Učenička zadruga Lipa u OŠ Antuna Mihanovića u Osijeku aktivna je od 2010. godine. Ustrojena je u šest sekcija: Ručni rad, Modelari, Klub mladih tehničara, Likovnjaci, Kreativna radionica i Mali kreativci. U radu tih sekcija sudjeluje petero voditelja te šezdeset učenika. Zadruga je osnovana kako bi se kod učenika razvijali interes za društveno koristan rad, poduzetnički duh te individualne sposobnosti i vještine. Okupljeni u šest sekcija, učenici naše škole imaju priliku aktivno sudjelovati u kulturnom životu grada Osijeka. Te aktivnosti ostvarujemo suradnjom s kulturnim ustanovama grada kao što su Muzej Slavonije, Galerija likovnih umjetnosti i GISKO. Tradicijske vrijednosti Osijeka i Slavonije upoznajemo i istražujemo suradnjom s Udrugom Šokačka grana iz Osijeka. Estetske vrijednosti tradicijskog likovnog izražavanja implementiramo na suvremene motive. Kroz radionice upoznajemo i tradiciju slavonske gastronomije. Naravno, cilj nam je u budućnosti surađivati s još više ustanova, udruga i pojedinaca kako bi naša kreativna estetska istraživanja bila što zanimljivija i produktivnija.

Korištenjem otpadnih (papir, karton, tekstil) i prirodnih (glina, drvo) materijala želimo širiti i osvještavati potrebu za recikliranjem te očuvanjem prirodnog okoliša kod zadrugara, učenika cijele škole i šire zajednice. Redefiniranjem i rekomponiranjem već korištenih materijala želimo ukazati i na mogućnosti samostalnog djelovanja u svakodnevnom životu i tako se suprotstaviti ideji i problematici konzumerizma.

Učenička zadruga dio je projekta Eko škole. Organiziranjem sajmova i izložbi Učeničke zadruge prezentiramo radove svih sekcija. Tako promičemo ideju zadrugarstva u školi i potičemo učenike da se aktivno uključe u rad zadruge.

Sekcija Ručni rad – Voditeljica: Marija Bilokapić, prof. povijesti i engleskog  jezika i književnosti
Učenici uključeni u rad ove sekcije bave se izrađivanjem različitih ukrasnih i uporabnih predmeta. Učenici upoznavaju osnove veza izrađujući božićne i uskrsne motive koji se potom uobličavaju u prigodne čestitke, straničnike (bookmarkere) ili slike. Isto tako od konca izrađuju različite narukvice tehnikom makramea.
Razvijajući ekološku svijest koristimo i neke druge ekološke materijale, poput kartonskih tuljaca od papirnatih ručnika, od kojih izrađujemo zvijezde, ukrase za bor i cvjetove. Koristeći različite perlice izrađujemo  originalne i kreativne narukvice i ogrlice.

Sekcija Modelari – Voditelj: Mario Cvek, prof. fizike i tehničke kulture s informatikom
Modelari su namijenjeni stjecanju vještina i umijeća iz različitih područja rada. Učenici koji pokazuju povećano zanimanje za tehničku kulturu razvijaju znanja i vještine koje u redovnoj nastavi tehničke kulture nisu zastupljene. Sadržaj i aktivnosti modelara omogućavaju učeniku da rukovanjem, upravljanjem, radom i stvaranjem pomoću tehnike i tehnologije stekne elementarnu osposobljenost za uspješno korištenje tehnike i tehnologije u svakodnevnom životu. Učenici razvijaju osjećaj za lijepo i razvijaju kreativnost.

Sekcija Klub mladih tehničara – Voditelj: Mario Cvek, prof. fizike i tehničke kulture s informatikom
Klub mladih tehničara namijenjen je stjecanju vještina i umijeća iz područja tehnike i tehnologije. Kroz djelovanje u klubu učenici razvijaju znanja i vještine koje mogu koristiti u svakodnevnom životu. Klub je namijenjen učenicima viših razreda s povećanim interesom za dodatni rad u području tehnike.

Sekcija Likovnjaci – Voditelj: Roko Idžojtić, dipl. učitelj, prof. likovne kulture
Sekcija Likovnjaci omogućuje razvoj interesa, sposobnosti i vještina u svim područjima likovnog izražavanja. Cilj je razvoj kreativnog mišljenja i osvještavanje sposobnosti učenika kroz individualnu ili skupnu realizaciju likovnog problema. Povezivanjem tradicije i suvremenosti želimo kod promatrača isprovocirati estetsku ugodu, ali i shvaćanje važnosti naše tradicije. Tradicijski moment u likovnim radovima Likovnjaka očituje se u bojama i oblicima vezanih uz slavonsku narodnu nošnju (ornament). Korištenjem materijala pogodnih za reciklažu, naglašavamo važnost ekološkog načina življenja i djelovanja u društvenoj zajednici. Likovnjaci redovno sudjeluju na likovnim natječajima i izložbama u gradu Osijeku i cijeloj Hrvatskoj.

Sekcija Kreativna radionica – Voditeljica: Jasna Slivac, prof. hrvatskog jezika i književnosti
Kroz djelovanje sekcije Kreativna radionica učenici imaju priliku razvijati svoje kreativne vještine i maštu. U radu koriste različite prirodne materijale, a nastoje reciklirati i različite prirodne materijale te na taj način razvijati odgovoran pristup ekologiji i prirodi. Učenici uključeni u rad sekcije izrađuju različite ukrasne i uporabne predmete.

Sekcija Mali kreativci – Voditeljica: Katica Jurić, dipl. učiteljica
U sekciju Mali kreativci uključeni su učeniži nižih razreda koji kroz izradu različitih ukrasnih i uporabnih predmeta stječu i razvijaju finu motoriku, razvijaju maštu i potiču svoju kreativnost. U radu koriste različite prirodne materijale, a također ih se potiče i na upotrebu recikliranih materijala kako bi razvijali ekološku svijest od najranije dobi.

Učenička zadruga LIPA
OŠ Antuna Mihanovića
Gundulićeva 5. A
31 000 0sijek
telefon: 031 202 744
Voditeljica zadruge: Marija Bilokapić
e-mail: marija.bilokapic@skole.hr
www.os-amihanovica-os.skole.hr