UZ

SPLI’SKI ĐIR

COO "Juraj Bonaći"

Split

Učenička zadruga Spli`ski đir osnovana je davne 2005. godine i primljena u redovno članstvo Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva. Cilj nam je uključiti učenike u maksimalni radni angažman poštujući njhove individualne radne sposobnosti i njhove želje. Predispozicije učenika nastojimo oblikovati u radne vještine, navike i znanja nužna u daljnjem školovanju kao i svakodnevnom životu. Naše proizvode prodajemo na prigodnim izložbama za Božić i Uskrs, humanitarnim akcijama, poklanjamo poslovnim partnerima i donatorima. Prikupljenim novcem kupujemo repromaterijale za izradu novih proizvoda i tako se ova priča nastavlja već dugi niz godina. Veliko HVALA svima koji nam nesebično pomažu !

Učenička zadruga broji 23 stalna člana učenika-zadrugara, 5 suradnika i 3 voditelja sekcija uključenih u rad zadruge.

Rad unutar zadruge baziran je na poticanju pozitivnih impulsa i usmjerenja za sadašnje i buduće osmišljavanje kvalitetnijeg i kreativnijeg djelovanja u odgojno- obrazovnom radu s djecom s posebnim potrebama.
Namjera nam je da likovnim i radnim pristupom višegodišnje iskustvo sažmemo u ljepotu i vrijednost unoseći u rad prepoznatljiv stvaralački temperament podneblja, duha i umijeća koji je vidljiv kroz sve naše radove, realizirane u okviru sekcija ukljičenih u rad zadruge.

Ove godine u okviru zadruge djeluju tri sekcije:

1. Sekcija za izradu nakita i ukrasnih predmeta (Vedrana Milardović  Šarić, prof.def. ):

a) izrada  suvenira: slike, ribe i brodovi uporabom stiropora i filca,drveta,naplavina i raznih prirodnina
b) izrada nakita od  različitih materijala
c) prigodni program ( Božić, Uskrs): izrada ukrasa i dekoracija istim materijalom

2. Likovno suvenirska sekcija (Sanja Matas, prof.def.) :
a) izrada nakita ( ogrlice, naušnice i narukvice) oblikovanjem mase za modeliranje, pluto,…
b) izrada ukrasa i dekoracija: prigodni motivi ( Božić, Uskrs) oblikovanjem slanog tijesta i mase za modeliranje

3. Sekcija Mladi maslinari (Ana Maričić, mag.def.)
a) Briga o maslinama, ukrašavanje boca s maslinovim uljem
b) Izrada sapuna od maslinovog ulja
c) Uzgoj začinskog i drugog bilja

Tijekom školske godine, rad unutar zadruge, baziran je na pripremama i izradi suvenira, ukrasnih predmeta, nakita, maslinovog ulja, sapuna  …koji će biti izloženi na našim izložbama. Već dugi niz godina uspješno surađujemo sa City center one pripremajući izložbe za Božići i Uskrs, odlazimo na Županijske i Državne smotre zadrugara, sudjelujemo u humanitarnim akcijama. Rado se odazivamo i surađujemo i sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo kao i sa Hrvatsko-francuskom udrugom „Alliance Francaise de Split“ u Marmontovoj ulici.

Poticaj za daljnji rad pronalazimo u entuzijazmu, ljubavi i kreativnosti voditelja naših sekcija, te priznanju, podršci i  povjerenju naših dragih sugrađana koji nam se svake godine vraćaju kao najvjerniji kupci.

I na kraju, ali možda najvažnije od svega, ukljičivanjem učenika u rad sekcija učeničke zadruge nastojimo poštivati njihove individualne radne sposobnosti i želje, te njihove predispozicije oblikovati u radne vještine, navike i znanja nužna u daljnjem školovanju ali i svakodnevnom životu.

Tijekom godine surađujemo i sa radionicama unutar Centra i to tehničkom radionicom, kreativnom te  likovnom radionicom.
Od srca im hvala na svemu!

                         O kreativnosti, trudu i radu naših učenika najbolje govore njihovi radovi …

Voditeljica UZ „Spli`ski đir“
Jelena Tadić, uč.raz.nast.