UZ

Biljni biseri

OŠ "Ivan Duknović"

Marina

Osnovna škola Ivan Duknović, Marina nalazi se u malom mjestu Marina nedaleko od Trogira u Splitsko–dalmatinskoj županiji.

U sastavu škole Marina je i područna škola Vrsine u kojoj uz područnu školu Blizna djeluje od 2001. godine učenička zadruga „Biljni biseri Blizoja“, koja je 20. 1. 2015. preimenovana u učeničku zadrugu “Biljni biseri”.

Učenička zadruga ima četiri sekcije:
maslinarsku,
etno, likovnu i
sekciju skupljanja i sušenja ljekovitog bilja.

Posebnost naše zadruge je očuvanje kulturne baštine i njegovanje narodnih običaja. Snimili smo film o božićnim http://www.youtube.com/watch?v=XiRP3C-Q86I
i pokladnim običajimahttp://www.youtube.com/watch?v=5ghgRRdfnTA  .

Izrađujemo datale koje se tradicionalno pletu  u priobalnom dijelu općine Marina, a nose se na Cvjetnicu na blagoslov. Uz to uzgajamo ljekovito bilje koje sušimo i pakujemo, te radimo rakiju od ruža i višanja, pakujemo suhe smokve na male lise (izrađene od drveta i na njima se suše smokve).

Posebnost u poljoprivrednoj proizvodnji je dalmatinska ljutika koju kiselimo.

U sastavu školskog vrta PŠ Vrsine je i maslinik. Ponosni smo vlasnici Cvjetne zastave koju smo osvojili 2009. godine kao pobjednici za najljepši školski vrt u Hrvatskoj u kategoriji područnih škola.

Učenička zadruga Biljni biseri Blizoja je veoma uspješna zadruga. Do sada smo se predstavili na devet državnih smotri, sudjelujemo na svim županijskim smotrama. Na državnoj smotri u Podgori naša voditeljica Dijana Rinčić dobila je nagradu za najuspješniju voditeljicu učeničkih zadruga.
Našu školu i cijelu općinu predstavljamo na niz manifestacija. Mladi zadrugari se redovito uključuju u humanitarne i ekološke akcije na nivou općine, biskupije  a i šire.

Voditeljica zadruge je učiteljica Dijana Rinčić.

adresa: Vrsinska cesta 7 , Vrsine ,21222 Marina
kontakt: 021/ 890 877     091 /153 34 73
e- mali: skolavrsine@gmail.com
web: http://os-iduknovic-marina.skole.hr/vrsine/vrsine_aktivnosti