Search
Close this search box.

UZ

Raž

OŠ Aržano

Aržano

Učenička zadruga Raž osnovana je 25. rujna 2014., a u Registar UZ Republike Hrvatske upisana je 21. studenog 2014. Djelovanje zadruge odvija se kroz četiri sekcije:

1. Sekcija za sakupljanje ljekovitog bilja i jestivih plodova i čuvari baštine (voditeljica Zdenka Ljubičić) – prikupljanje ljekovitog bilja i jestivih plodova i prerada u sirupe, tinkture i ostale ljekovite pripravke; sušenje ljekovitog bilja i pakiranje čajeva; prikupljanje prirodnina, te izrada predmeta ukrasne i uporabne vrijednosti uz poštovanje prirodnog okružja

2. Ekološka sekcija (voditeljica Tonka Leko) – uzgoj jabuka, šljiva, višanja, trešanja, dunja, aronija i koštuničavog voća u školskom voćnjaku na ekološki način, bez uporabe kemijskih pripravaka. Ovisno o urodu pravimo džemove, sokove, likere, kompote i jabučni ocat

3. Mali rukotvorci (voditeljice Anka Bodrožić Selak i Ivana Žužul) – osmišljavanje i izrada dekorativnih predmeta

4. Likovna sekcija Duga (voditelj Zvonimir Štrljić) – likovno i estetsko rješavanje i podržavanje ideja i projekata u učeničkim zadrugama za dekoriranje i osmišljavanje ambalaže, naljepnica i sveukupna likovna aktivnost.

Učenička zadruga Raž od početka je aktivna na svim smotrama i sajmovima na lokalnoj i županijskoj razini: Međunarodni sajam Agro Arca u Trilju,Sajam ekoloških proizvoda Eko Fjera u Splitu, Božićni sajam u Imotskom, lokalni sajmovi u Cisti Provo i Zadvarju kao i prigodne prodajne akcije u Aržanu i Svibu. Kao posebnu aktivnost ističemo humanitarno djelovanje u samostalnim akcijama i uključivanje u šire akcije. 2015. godine sudjelovali smo na 27. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske, na poziv Upravnog odbora HUUZ-a kao jubilarna 400. članica. 2016. godine smo, zbog objektivnih okolnosti, otkazali sudjelovanje na 28. smotri, gdje smo trebali uređivati županijski stol.

Na 30. smotri UZ RH sudjelovali smo kao pobjednici UZ Županije splitsko-dalmatinske. Zadrugari redovito sudjeluju na međužupanijskim susretima UZ Podružnice HUUZ-a Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Od osnutka do danas, UZ ima velik broj prijatelja i podržavatelja koji svojim radom i donacijama u materijalu podupiru sve aktivnosti i sudjeluju u realiziranju humanitarnih akcija. S obzirom na uvjete u kojima živimo i radimo, UZ Raž je jedna složna i kreativna obitelj koja će i dalje raditi na očuvanju postignutih rezultata i realizaciji novih projekata s optimizmom i entuzijazmom.