Search
Close this search box.

UZ

Bravura

SŠ Antin Matijeašević Karamaneo

Vis

Učenička zadruga Bravura srednje škole Antun Matijašević Karamaneo – Vis, osnovana je 24. siječnja 2013. godine temeljem odluke Školskog odbora, a na inicijativu Emilije Jončić, nastavnice ekonomske skupine predmeta.

Odlučili smo se za naziv Bravura jer bravura znači umijeće, a upravo umijeće i kreativnost odlikuju naše zadrugare (učenike). Našoj zadruzi Bravura je cilj okupiti što veći broj učenika i roditelja, razvijati inovativnost, poduzetnost, suradnički odnos, razvijati ljubav za baštinu i svijest o načinima i potrebi očuvanja prirode i nasljeđa.

Zadruga je organizirana u 4 sekcije:

– Otočna kuhinja  – istraživanje tradicijske prehrane našeg kraja, prikupljanje recepata i njihovog spravljanja, izrada otočne kuharice

– Ekološka sekcija – uzgoj, skupljanje i prerada ljekovitog i aromatičnog bilja, izrada sapuna od aromatičnog bilja, izrada kantarionovog i lavandinog ulja, izrada mirisnih vrećica od lavande, mirisnih svijeća, projekt palme otoka Visa, projekt o rogaču

– Kreativna sekcija – izrada ukrasnih i uporabnih predmeta za potrebe škole i turističke zajednice (oslikavanje stakla, izrada mozaika, predmeta od kamena, recikliranog papira, izrada suvenira, nakita, izrada magneta)

– Njegovanje otočne baštine “Vis central” – istraživanje kulturno-povijesnih i prirodnih znamenitosti otoka, prikupljanje podataka o poslovnim subjektima na otoku,  izrada knjižice informacijskog vodiča o otoku Visu, izrada internetskog informacijskog vodiča (http://www.vis-central.com)
Način realizacije našeg programa je kroz neposredni rad s učenicima, pokazne radionice s roditeljima – mentorima, gostima – predavačima i ostalim pojedincima, pripremanje za natjecanje, organizacija izložbi…

Kroz program učeničkog poduzetništva – zadrugarstva želimo i konkretno doprinijeti svojoj zajednici. Kako je turizam glavni pokretač bržeg i uspješnijeg gospodarstva na otocima, odlučili smo svojim djelovanjem pridonijeti promicanju turizma otoka Visa.

Otok Vis predstavlja vrlo atraktivnu destinaciju, s izobiljem kulturno-povijesnih i prirodnih elemenata, sa šarolikim bogatstvom tradicije sadržane u gastronomiji, pjesmi, priči. Otok je to koji se našao i na popisu Svjetske zaklade za zaštitu prirode (WWF) i to među „deset rajskih mjesta Mediterana“. Upravo zato ovaj  projekt ima za cilj tu ljepotu i bogatstvo otoka predstaviti javnosti, a kod učenika razvijati kreativnost, ljubav prema baštini te poduzetnički duh. Učenici, radeći na projektu, stječu osnovna znanja o svojoj kulturnoj baštini te osvještavaju svoj identitet i blago kraja u kojem žive. Isto tako, upoznavanjem svoje zavičajne baštine učenici stječu elementarna znanja koja im omogućavaju da postanu mali turistički vodiči po otoku, ali i da naučeno upotrijebe za turističku promidžbu svoga otoka.

Kontakt podatci zadruge:

Učenička zadruga „Bravura“
Srednja škola „Antun Matijašević Karamaneo“ – Vis
Viškog boja 13
21480 Vis

Mail: bravura.vis@gmail.com
https://hr.hr.facebook.com/vis.central/
www.vis-central.com