Search
Close this search box.

UZ

Ludrum

OŠ S. S. Kranjčevića

Lovreć

U Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića, u Zabiokovlju, od školske godine 2004./2005  djeluje učenička zadruga LUDRUM. Zadruga je dobila ime po drevnom rimskom naselju Ludrum, a koje je postojalo na području današnjeg Lovreća. Bogata povijesno kulturna baština i netaknuta priroda su izvrsna pretpostavka za rad Zadruge, kojoj je temeljni cilj njegovanje baštine lovrećkog kraja.

Proizvodi zadruge nastaju zajedničkim radom svih sekcija, a u izradi se poštuju ekološki principi. U učeničkoj zadruzi LUDRUM djeluju:
1. Sekcija za prikupljanje i obradu prirodnina – bavi se sakupljanjem i obradom kamena te ljekovitih i ukrasnih biljnih dijelova.
2. Etnološka sekcija – bavi se izradom replika i organiziranjem edukativnih radionica u Školskoj etnografskoj zbirci.
3. Likovna sekcija – učenici izrađuju ambalažu te likovno oblikuju ukrasne i uporabne predmete.

Posebno smo ponosni na našu etnografsku zbirku, koja je najveća školska zbirka u Hrvatskoj, a 2011. godine je proglašena Kulturnim dobrom te je pod zaštitom Ministarstva kulture. U prigodi proglašenja zbirke učenici – zadrugari su izradili i tiskali edukativno – etnološku vježbenicu „U zovnici cili svit“. Ovim projektom predviđena je edukativno – turistička prezentacija ne samo materijalne baštine Etnografske zbirke već i otvaranje njenih vrata za održavanje tematskih radionica namijenjenih djeci i odraslima. O radionicama u zbirci HRT je snimila reportažu koju možete pogledati na http://www.youtube.com/watch?v=fC1m1hrYg5I  Učiteljima voditeljima u drugim zadrugama vježbenica može dati smjernice za ostvarivanje srodnih projekata. Vježbenica je na Državnoj smotri dobila priznanje kao najproizvod, a učenici su dobili priznanje kao najbolji učenici – zadrugari.

Mladi zadrugari su ostvarili niz samostalnih i integriranih projekata surađujući s drugim zadrugama. Redovito sudjelujemo na međunarodnim i domaćim znanstvenim i stručnim skupovima te na smotrama i izložbama na županijskoj i državnoj razini. Od integriranih projekata značajan je „S obe bande Bijakove“, koji smo ostvarili zajedno sa Učeničkom zadrugom MAKE iz Osnovne škole oca Petra Perice iz Makarske.

Na XXV. Državnoj smotri učeničkih zadruga u kategoriji istraživačkih radova predstavili smo projekt „Od stećka do suvenira“ te dobili priznanje za osvojeno drugo mjesto. Učenici su zainteresirani za osmišljavanje novih sekcija te se aktivno uključuju rad, a posebno kada je humanitaran.

Voditeljica učeničke zadruge i sekcija: Ivana Babić;
Voditelj likovne sekcije: Boris Šitum

Adresa: Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića,
               dr. Mate Šimundića 10, 21257 Lovreć ; 

Tel-fax: 021/723-089

E-mail: os-lovrec-001@skole.htnet.hr

Web: www.os-lovrec.com