UZ

Oblutak

OŠ Trstenik

Split

Veliki broj izvannastavnih aktivnosti, radionica, projekata u OŠ Trstenik rezultirao je idejom o osnivanju učeničke zadruge krajem 2016. Zalaganjem učitelja, učenika i roditelja zadruga je sa svojim radom počela krajem 2017. i danas djeluje kroz četiri sekcije:

1) Kreativna sekcija (voditeljica Hajdi Vlak), bavi se izradom različitih ukrasnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala, vrećica i paketa, potrepština za proizvode i usluge zadruge, kao i izrada božićnih ukrasa, adventskih vjenčića, kuglica, ukrasnih anđela te uskršnjih ukrasa. Kroz djelovanje ove sekcije često se realiziraju i aktivnosti školskog KUD-a, školskog zbora i Dramske grupe škole.

2) Bio-ekološka sekcija (voditeljica Ana Klarić), bavi se razvijanjem i njegovanjem radnih navika, odgovornosti prema prirodi i poštovanja školskog okruženja. Cilj joj je omogućiti učenicima da nauče više o ukrasnim biljkama svog podneblja, uzgoju začinskog i aromatskog bilja te vrtlarstvu. Uključuje učenike u aktivnosti kroz koje se stječu praktična znanja i iskustava u vrtlarstvu, ekološkoj proizvodnji i zaštiti okoliša (sadnja začinskog i aromatskog bilja, uzgoj limuna, masline i smokve

3) Maslinarska sekcija (voditelj Nikola Grgić), bavi se uzgojem, održavanjem i ekološkom proizvodnjom proizvoda od masline, najviše ulja. Škola posjeduje maslinik od 60 maslina, te trenutačno radi na proširenju postojećeg maslinika. Bavimo se uzgojem tradicionalne hrvatske sorte oblice (43 stabla), te sorte leccino (17 stabala).

4) Informatička sekcija (voditeljica Maja Frlan), bavi se izradom i održavanjem web sadržaja učeničke zadruge (trenutačno u pripremi). Izrada PPT-a, održavanje maila zadruge i promoviranje sadržaja zadruge preko društvenih mreža i kanala, programiranje (micro:bit, projekt automatiziranog navodnjavanja).

Glavni ciljevi i planovi zadruge su:

• pripremati izbor školskih programa i budućih zanimanja iz djelatnosti Zadruge
• poticanje kreativnosti, originalnosti i inventivnosti učenika
• stvaranje stalnih radnih navika
• poticanje ekološke osviještenosti (održivi razvoj)
• razvijanje poduzetničkog duha kod učenika
• stvaranje preduvjeta za praktičnu primjenu znanja u životu
• poticanje učenika na samostalnost, samokritičnost, samovrednovanje, ekipni rad, solidarnost, ravnopravnost

Oblutak je mlada učenička zadruga koja trenutno puno radi na vlastitom planu i programu razvoja. Jedan od ciljeva je uključiti se u aktivnosti učeničkih smotri na županijskim natjecanjima. Zadruga organizira božićne sajmove u školi gdje predstavljamo naše proizvode i uključujemo se u humanitarni i obrazovni rad unutar naše lokalne zajednice. Prihodi sa sajmova koriste se kako bi se unaprijedio odgojno obrazovni rad škole i zadruge te za humanitarne aktivnosti. Tako smo prošle godine (2017.) pomogli djevojčici Anđeli iz Stobreča u borbi s rakom bedrene kosti te smo joj donirali četiri tisuće kuna koje smo prikupili na našem prvom božićnom školskom sajmu.

Nikola Grgić, voditelj zadruge