UZ

Bušin

OŠ Vrgorac

Vrgorac

Nakon niza godina u kojima se govorilo o potrebi osnivanja učeničke zadruge u Osnovnoj školi Vrgorac, 14. listopada 2014. projekt je krenuo u realizaciju kada je Učenička zadruga Bušin i osnovana. Voditeljica zadruge je prof. kemije i biologije Ivana Vujčić.

Zadruga djeluje na nekoliko polja putem svojih sekcija. Na području rada na ukrasnim i uporabnim predmetima 16 zadrugara/ki djeluje u likovno-keramičkoj sekciji pod nazivom Razigrane ručice koju vodi Dženi Mihaljević. Na području vezanom za narodnu baštinu djeluje 32 zadrugara/ki u sekciji Stvaralačko prekrajanje – Zlatne ruke koju vodi Tonka Jelavić. Poljoprivredom, ljekovitim i jestivim pripravcima bavi se 56 zadrugara/ki u Vrtlarsko – ekološkoj sekcijiMali vrtlari koju vodi Ivana VujčićLjetopis Učeničke zadruge Bušin vodi i uređuje prof. hrvatskog jezika i knjižničarka Adriana Turić Erceg.

Zadruga je ponijela ime Bušin prema ljekovitoj mediteranskoj biljci koja raste u našim krajevima. Logo zadruge na kojem se nalazi navedena biljka, osmislila je i izradila Dženi Mihaljević. U travnju 2016. godine, na sastanku zadružnog odbora, postojeći logo zamijenjen je novim stiliziranim logom koji i danas nosi. Svrha zadruge je poticanje učenika na druženje i praktični stvaralački rad. Organiziraju se razne promotivne prodaje proizvoda učeničke zadruge prigodom blagdana i praznika, te predstavlja rad na županijskim Smotrama učeničkih zadruga. U rad sekcija se sa svojim savjetima i drugom pomoći može uključiti bilo koji pojedinac, tvrtka ili institucija. Takon u uređenju školskoga vrta našim zadrugarima pomaže i Komunalno d.o.o. doniranjem sadnica i pomoći prilikom sadnje istih.

U prostorijama škole održavaju se tjedne radionice, pa tako tijekom studenoga nastaju advenstki vijenci, božićni ukrasi, sije se pšenica, peku kolači, izrađuju prigodne čestitke, vezu jastučnice, torbe, nadstolnjaci i drugi uporabni predmeti. Zadruga aktivno sudjeluje od osnutka na svim božićnim sajmovima u organizaciji grada Vrgorca. 2015. godine izrađivali su se i ćupovi i zdjele  nakon tečaja glinčarstva koji je voditeljica Mihaljević prošla u svrhu osposobljavanja i usavršavanja.
Debitantski nastup Učenička zadruga Bušin imala je 17. travnja 2015. na 27. Smotri učeničkih zadruga Splitsko-dalmatinske županije u Splitu. Učenici su se predstavili sa svojim rukotvorinama i štandom uređenim u duhu našega kraja. Zadruga je ušla u prvih 10 iako joj je to bio prvi nastup i tek je nedavno bila osnovana.

14. svibnja 2015. po prvi puta je u organizaciji naše zadruge održan Poduzetnički dan. Poduzetnici Miljenko Pivac iz Mesne industrije Braća Pivac, dr. stomatolog Ljubomir Erceg i Miljenko Pervan iz Frizerskog salona Pervan predstavili su našim učenicima svoje primjere iz prakse, kako i zašto postati poduzetnik, što je sve za to potrebno te potaknuli naše zadrugare na daljnji rad i uspjehe. U listopadu 2015. naši zadrugari predstavili su se i na Biklijadi, tradicionalnoj vrgorskoj pučkoj fešti kojom se od zaborava želi sačuvati bikla – piće od mladog crnog vina i kozjega mlijeka afrodizijačkih svojstava. Od tada naši zadrugari redovno izlažu svoje rukotvorine na svakoj Biklijadi. Svake godine u svoju ponudu unose nove ideje i nove proizvode te tako pokazuju svoju maštovitost, čuvaju tradiciju vrgorskoga kraja i obogaćuju društveni život svoje zajednice. U travnju 2016. na svom drugom nastupu na Smotri učeničkih zadruga osvojili su 9. mjesto.
Nastupaju i na Supertalentu koju je dvije godine za redom organizirala naša škola na inicijativu Učeničkog vijeća škole. Malom modnom revijom pokažu široj javnosti što su sve šili, krojili i prekrajali. U lipnju sudjeluju u humanitarnoj reviji frizura Hair smile gdje pomažu djeci s posebnim potrebama. Od svake svoje prodajne izložbe dio doniraju u Udrugu Osmijeh.

Iduća godina bila je još bogatija, nakon heklanog i vezenoga nakita, izrade krema za pomlađivanje, krenule su i radionice graviranja na drvetu, izrada gipsanih okvira te istraživanje Vrgorca nekad te izrada Spomenara od recikliranoga papira. Uključili su se i u uskrsne radionice polaskom tečaja Uskrsna grana te primjenom naučenoga u praksi organiziraju redovito i uskrsne sajmove. U svoj rad utkaju i misli i djelo velikoga Tina Ujevića, nebeskoplavu boju – simbol Vrgorca, vrgorsku Gradinu i slično. Uključili smo se i u manifestaciju Dani jagoda u Vrgorcu. Ove godine osmislili su i mladenačke moderne natpise koje su tiskali na majice, modnu kolekciju odjeće za lutke te vesele pisanice. Na ovogodišnjoj Smotri zadruga osvojili su šesto mjesto, predstavivši se starinskom kuhinjom, drvenim proizvodima i kuharicom Slatke ricete moga kraja te izradom zidnjaka – kuhinjske krpe. Entutijazam, aktivan trud i rad, maštovitost te čuvanje tradicije i baštine naših zadrugara i njihovih voditeljica prepoznatljivi su široj javnosti.

Zadruga u protekloj školskoj godini
Učenička zadruga Bušin je tijekom cijele godine marljivo radila i svoje proizvode predstavljala na kulturno društvenim događanjima u svom gradu. I ove godine sudjelovali su na tradicionalnoj pučkoj fešti Biklijadi, božićnim i uskrsnim sajmovima te na humanitarnoj reviji frizura Hair smile koju organizira Udruženje obrtnika grada Vrgorca. Na 29. Smotri učeničkih zadruga U Splitu osvojili su visoko šesto mjesto predstavljajući kuharicu Slatke ricete moga kraja na štandu uređen u stilu tradicionalne kužine. Zadrugu su predstavljale Karla Pervan, Lana Šalinović i Ana Radonić s voditeljicom Ivanom Vujčić i suradnicom Ivom Šarić. U ponudi su se našli ušećereni bademi, vrgorske jagode, ćupter, orahnjača, kuhače, daščice, starinske krpe zidnjaci i još puno toga s daškom starine. Učenice predstavljačice su bile obučene u narodnu nošnju vrgorskoga kraja. A prvi put ove godine sudjelovali su i na Danima pršuta i vina u Etno selu Kokorići u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca gdje se s njima i njihovom kuhačom fotografirao i splitsko-dalmatinski župan.