UZ

Teslići

OŠ "Nikola Tesla"

Rijeka

Učenička zadruga “TESLIĆIˮ osnovana je 7. ožujka 2013. na Osnivačkoj Skupštini učeničke zadruge u prostorima OŠ „Nikola Tesla“ u Rijeci.

Izvršni odbor Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva na svojoj sjednici održanoj 10. svibnja 2013. godine donio je ODLUKU o prijemu u redovno članstvo Učeničku zadrugu „Teslići“, Osnovna škola „Nikola Tesla,“ Rijeka.

Zadruga ima 10 sekcija, a to su:

• Keramičari (stariji)
• Keramičari (mlađi)
• Ekolozi
• Prirodnjaci
• Kreativci
• Mladi dizajneri
• Brodomaketari
• Čuvari baštine
• Maštovite ruke
• Čvorići

Početkom školske godine 2013./2014. članovi naše zadruge opremali su novi prostor kako bi nam rad u zadruzi bio ugodan i sav potreban materijal na dohvat ruke. U uređenje naših prostora uključili su se svi zaposlenici škole i mnogi učenici pridruženi članovi kao i roditelji učenika s ciljem razvijanja svijesti o nužnosti rada za čovjekov život i radosti koju donosi društveno koristan rad.

Prvu javnu prezentaciju svojih aktivnosti naša zadruga realizirala je uoči Božića 2013. u prostorima škole organiziravši Božićni sajam. U suradnji sa mjesnom župom Uznesenja Marijina (Assunta) u vrijeme nedjeljnih misa zadruga je prezentirala svoje radove i na taj način prikupljala sredstva za daljnji rad. 

Kako bi bili uspješniji učenike je potrebno profesionalno informirati, usmjeravati i stvarati preduvjete za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini. Pobuditi im i razvijati svijest o nužnosti i vrijednosti rada za čovjekov život što se upravo kroz učeničku zadrugu  razvija i njeguje.

Voditelj učeničke zadruge “Teslići “je  prof. Ivan Mrakovčić a zamjenik učiteljica Vesna Mikjel,  a tajnica UZ je Andrea Kancijanić.
Dodatak – svibanj 2020.

U Osnovnoj školi Nikola Tesla već sedmu godinu djeluje učenička zadruga Teslići. Mali i veliki zadrugari sve ove godine uče radeći u raznoraznim sekcijama. Rad i stvaralaštvo protkano je užitkom i zadovoljstvom. U sekcijama zadruge učenici – zadrugari upoznaju i prolaze cijeli proces nastajanja proizvoda za tržište  od  kojeg će ostvariti i ekonomsku/materijalnu vrijednost. Svojih ruku djela izlažu u školi, u gradu i šire  i aktivni su sudionici svih kulturnih, gospodarskih i drugih manifestacija.

Posebno smo ponosni na naš humanitarni rad i akcije kojima pomažemo potrebite, unesrećene, ostavljene, usamljene, bolesne, nemoćne…

Ove školske 2019. / 2020. godine zadruga Teslići broji 220 zadrugara koji u interaktivnom i timskom radu, pod vodstvom svojih učitelja, rade u 11 sekcija.

Ovo su naši uspjesi:

• 26. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske, 23. – 24.V.2014., Zagreb, istraživački rad „Elementi secesije u arhitekturi grada Rijeke“, zadrugarke Lucija Brajković i Ena Milih, voditelji učitelji Svijetlana Brnabić i Ivan Mrakovčić

• 27.  smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske, 15. – 16.V.2015., Zagreb, istraživački rad „Elementi secesije u arhitekturi grada Rijeke – RIJEČKA RIBARNICA“, zadrugarke Lucija Brajković i Ena Milih, voditelji učitelji Svijetlana Brnabić i Ivan Mrakovčić

• 28.  smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske, 4. – 7.X.2016., Zadar, BALTAZAR GRAD, priznanje za najproizvod, zadrugarke Lucija Marković i Mara Volarić, voditelji učitelji Svijetlana Brnabić i Ivan Mrakovčić

• 30.  smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske, 11. – 14.X.2018., Vinkovci, MORE, RIBE I BRODOVI, zadrugari Luana Luić i Niko Janjić, voditelji učitelji Svijetlana Brnabić i Ivan Mrakovčić

• 31.  smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske, 9. – 10.X.2019., Vinkovci, RIJEČKE ŠTORIJE, zadrugari Dunja Zadravec i Niko Janjić, voditelji učitelji Svijetlana Brnabić i Igor Malnar

Mi, mali i veliki zadrugari Teslići, i dalje ćemo stvarati u igri i veselju u našoj učeničkoj zadruzi na ponos naših voditelja, škole, grada!