Search
Close this search box.

UZ

Josip Kulfanek

OŠ Vladimir Gortan

Rijeka

Učenička Zadruga „Josip Kulfanek“ osnovana je 2019. godine, djeluje u Osnovnoj školi „Vladimir Gortan“ u Rijeci.

Istraživanjem prošlosti naše škole došli smo do zanimljivih podataka. Riječ je o Josipu Kulfaneku, vizionaru i stvaratelju pejzažnog vrtlarstva na Sušaku. Kako bi ostvario svoj velebni naum ozelenjivanja cijelog Sušaka, Josip Kulfanek imao je, baš na području naše škole, veliki rasadnik. Stoga smo njemu u čast našu školsku zadrugu prozvali njegovim imenom.

Ciljevi djelovanja su: omogućiti učenicima kreativno izražavanje, rad rukama, poticanje na razvoj poduzetništva u što ranijoj dobi učenika. Interes za rad u Zadruzi je iznimno velik, podjednako u nižim i višim razredima.Ukupan broj aktivnih učenika je 80, dok je povremeno pri radovima oko prodajnih izložbi uključen i veći broj učenika.

Zadruga djeluje u okviru 5 izvannastavnih aktivnosti:

LIKOVNA GRUPA– voditeljice: Helga Crljenko,Monika Čenok,Adriana Brulja i Anastazija Balen ( učiteljice razredne nastave) te Antonia Ćurić, prof.lkovne i kulture

Grupa broji 30 stalnih članova. Izrađuju veliki broj ukrasnih i uporabnih predmeta za Božićni i proljetni prodajni sajam.

FITOAROMATERAPEUTI– voditelj Matej Plavšek ,učitelj razredne nastave i fitoaromaterapeut

Grupa broji 15 članova. Bavi se izradom sapuna, krema za ruke, losiona za tijelo, balzama za usne, šimer za brzo tamnjenje. Svi materijali su prirodni. Kvaliteta proizvoda je prepoznata kod roditelja i iznimno su traženi proizvodi.

BIOBOTANIČARI– Voditeljica Anka Molnar (prof. prirode i biologije)

Grupa broji 20 učenika, djeluju tijekom cijele školske godine i glavni je cilj proizvodnja sadnica cvijeća i jagoda. Naglasak je na vrstama primorskog aromatičmog bilja( lavanda, smilje, ružmarin,kadulja). Od prešanog cvijeća izrađujemo slike. Mirisne cvjetove lavande i smilja pakiramo u mirisne jastučiće.

RUČNI RAD-KUKIČANJE, voditeljica Anka Molnar,prof. prirode i biologije

Grupa broji 10 učenika šestih razreda. Učenici savladavaju tehniku kukičanja te izradu privjesaka uz uporabu ekoloških materijala.Cilj je učenike educirati kako se materijali mogu uspješno reciklirati pri izradi kreativnih cvjetića od vune i konca.U rad ove skupine uključene su zainteresirane majke i none.

MODELARI– voditelj Antonio Bogosavljev, prof. tehničke kulture

Grupa broji 15 članova te tijekom cijele školske godine izrađuju predmete od drva i kartona.

Poseban je interes kod učenika dizajniranje i printanje uporabnih predmeta u 3D printu.

INFORMATIČARI– voditeljica Lorena Jerbić, prof. informatike

Grupa je aktivna kao logistička pomoć pri izradi kataloga, biltena…

Zadruga odlično surađuje s obližnjom Likovnom akademijom pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Voditelji kolegija na prigodnim radionicama educiraju zainteresirane učenike obradi i oblikovanju gline. Zadruga se uspješno predstavila svojim proizvodima na Županijskoj smotri zadrugara. Prihodi zadruge odlukom Skupštine korišteni su za humanitarnu pomoć obiteljima učenika iz Ukrajine. Redovito pomažemo i višečlane obitelji naših učenika za Božić. Voditeljica zadruge je Anka Molnar, prof. prirode i biologije.