UZ

Kamačnik

OŠ Ivana Gorana Kovačića

Vrbovsko

Učeničko zadrugarstvo u OŠ Ivana Gorana Kovačića ima tradiciju od 1956. godine. Zbog različitih razloga nije postojao kontinuitet u radu.

Rad zadruge obnovljen je 2004. godine i ove školske godine obilježavamo 10 godina kontinuiranog rada. Naša zadruga nosi ime “Kamačnik”- ime zaštićenog krajolika našeg zavičaja pa i na taj način sudjelujemo u promoviranju našeg grada. Zadruga djeluje na sve tri osmogodišnje škole – Vrbovsko, Moravice i Severin na Kupi s pripadajućim područnim četverogodišnjim školama.

U tim školama djeluju sekcije:

Područje narodne baštine – sekcija Vezilje “Pahuljice” koju vodi učiteljica Milena Vidas i sekcija “Mladi čuvari baštine” koju vode učiteljice Jadranka Maravić, Radmila Hodinj, Marijana Grgurić i Mirjana Simčić.

Područje ukrasnih i uporabnih predmeta – Kreativna sekcija s Keramičkom radionicom – voditeljice učiteljice Božica Novaković i Ivanka Kratofil te fotosekcija s voditeljicom učiteljicom Valentinom Vukadinović.

Područje poljoprivrede – Poljoprivredna sekcija s voditeljicom učiteljicom Vesnom Kratofil.

Zadruga redovito nastupa na svim županijskim smotrama a četiri puta smo bili na državnoj smotri. Na svim javnim manifestacijama u našoj lokalnoj zajednici redovito sudjelujemo od kojih su već poznate Bundevijada i Severinske večeri.
Surađujemo s gradom, udrugama u gradu, Turističkom zajednicom, Društvom Gorana u Zagrebu i dr. Sudjelovali smo na manifestaciji Gorski kotar u metropoli.

Kroz sekcije naše zadruge trudimo se čuvati i njegovati baštinu svoga kraja, sakupiti starinske predmete i običaje te joj dodati kreativnost i suvremeni izgled. Izrađujemo ukrasne i uporabne predmete, podižemo ekološku svijest učenika i trudimo se uzgajati zdravo povrće za našu školsku kuhinju.

Ravnatelj škole: Anton Burić, prof.

Voditeljica zadruge: Valentina Vukadinović

email škole: os-vrbovsko-001@skole.t-com.hr

web škole: os-igkovacic-vrbovsko.skole.hr