UZ

Broštulin

OŠ Kostrena

Kostrena

Osnovna škola Kostrena počela je s djelovanjem kao područna škola OŠ „Pećine“ da bi se 2006. godine odvojila i započela sa samostalnim radom. Dvije godine kasnije uključili smo se u međunarodni program Eko škola te od 2008. godine imamo status Eko škole, trenutno zlatni.

U školi djeluje učenička zadruga Broštulin, osnovana 1. srpnja 2015. godine, s ciljem da kod učenika pobudi stvaralaštvo, inovativnost i poduzetništvo kroz pozitivan odnos prema radu i radnim navikama u cilju očuvanja baštine i njegovanja prirode. Samo ime, broštulin – uporabni predmet za miješanje kave koji su koristili naši stari, provlači se kroz niz naših aktivnosti i projekata, poput školskog lista ili karnevalske skupine te je bio prikladan i za naziv učeničke zadruge.

U rad zadruge uključeni su učenici predmetne i razredne nastave kroz tri skupine i to: Keramičarska skupina, Likovna skupina i Ekološka skupina.

Likovna skupina bavi se izradom likovnih radova i uporabnih predmeta prigodne tematike. Ova skupina je, uz keramičarsku skupinu, provela projekt osmišljavanja i izrade originalnog školskog suvenira u kojem su sudjelovali učenici svih razrednih odjela sa svojim idejama.

Keramičarska skupina bavi se izradom keramičkih predmeta od gline koji predstavljaju Kostrenu i njenu kulturnu baštinu. U jesen 2016. godine nabavljena je i keramička peć te je rad sekcije postao puno produktivniji i kvalitetniji.

Ekološka skupina bavi se izradom uporabnih predmeta od prirodnih materijala i njegovanjem prirodnih dobara. Izrađuju aromatični domaći sapun, sade i oplemenjuju školski mediteranski vrt, uzgajaju sadnice autohtonih biljnih vrsta.

Zadruga surađuje s udrugama koje djeluju na području Kostrene, ali i šire okolice. Redovito, novčana sredstva dobivena od prodaje odvajamo i u humanitarne svrhe. U prosincu 2019. godine pokrenuli smo akciju Moje školsko stablo – sadnja ukrasnih voćkarica te krenuli s realizacijom permakulturnog vrta na području Ekoparka Rasadnik u suradnji s Ekoregijom Kostrena.

Ravnateljica škole: Adriana Glavan, dipl.teol.
Voditeljica zadruge: Ana Grbčić, prof.
e-mail škole: ured@os-kostrena.skole.hr
web adresa škole:  http://os-kostrena.skole.hr/