UZ

Cedar

OŠ "Kozala"

Rijeka

Učenička zadruga Cedar osnovana je 2004. godine u Osnovnoj školi Kozala u Rijeci. Kozala, naselje unutar Grada Rijeke nalazi se na strmom predjelu sjeverno od Starog grada. Naselje je današnji izgled počelo poprimati od sredine 19. st. do kada je područje bilo uglavnom prekriveno maslinicima. Naziv Kozala javlja se već u 15. st. govore i tradicionalni toponimi koji su se koristili u nekadašnjoj Općini Kozala, a danas su u uporabi u kolokvijalnom razgovoru ili su njima imenovane ulice i lokaliteti. Razvojem međunarodne trgovine i industrije krajem 19. st. u Rijeku dolazi veliki broj radnika kojima je bilo potrebno osigurati obiteljski smještaj. Važnost ulaganja u izgradnju najamnih kuća uočili su neki bogatiji kapitalisti, građevinari i vlasnici zemljišta. Najveći broj obiteljskih kuća gradi se na Kozali, Mlaci i Turniću.

Naša zadruga redovito sudjeluje na županijskim smotrama od svoga osnutka, a predstavljali smo grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju na državnoj smotri. Zadruga se predstavlja maštovitim uradcima naših učenika. Redovitom godišnjom izradom prigodnih ukrasnih predmeta za blagdane Božića i Uskrsa, a zatim skupljanjem ljekovitog bilja našeg kraja kao što su lavanda i ružmarin te stvaranje proizvoda od istih. Posljednjih godina surađujemo sa eko sekcijom, mladim vrtlarima, volonterima, novinarima i mladim geografima naše škole, a sukladno tome osmišljavamo naše proizvode.

Već spomenute proizvode izlažemo roditeljima i učenicima na godišnjim školskim sajmovima. Broj aktivnih zadrugara varira od 50 do 60 učenika, no iz godine u godinu raste sukladno suradnji među sekcijama unutar škole. Tijekom godina smo se i educirali u proizvodnji prirodnih proizvoda kao što je ocat unutar obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Brod na Kupi kao i cjelodnevnom edukacijom u botaničkom vrtu Velebit. Sudjelujemo u međunarodnom projektu Erasmus+ dok su nas proteklih godina udruge Eko Kvarner i Žmergo educirale kroz svoje predavanje kako zaštiti okoliš.

U većini radionica baziramo se na vrtlarstvu, ekologiji, volontiranju te reciklaži materijala, stvaranju novih, maštovitih i dakako korisnih predmeta koji ponosno predstavljaju našu školu, kvart i grad.

Voditeljica zadruge: Anja Bićanić

Kontakti:
e-mail školet: oskozala@os-kozala-ri.skole.hr
web adresa škole: http://os-kozala-ri.skole.hr/