UZ

Bobovac

OŠ Frana Krste Frankopana

Brod na Kupi

Učenička zadruga Bobovac djeluje u OŠ Frana Krste Frankopana u Brodu na Kupi. Škola je smještena u kotlinskom dijelu  uz samu granicu sa Republikom Slovenijom, okružena rijekama Kupicom i Kupom, u zelenom srcu Gorskog kotara.

UZ Bobovac osnovana je u travnju 2001. godine na sjednici Školskog odbora. Ime je dobila po najbrojnijoj autohtonoj sorti jabuka u školskom voćnjaku. Istražujući povijest škole pronašli su podatak da školski voćnjak datira iz 1885. godine.

Logo zadruge je jabuka sa crvom crv kao simbol zdrave i prirodno uzgojene jabuke, danas zatićen proizvod i suvenir u keramici. Zadruga ima svoju zastavu i grb, simbole po kojima je jedinstvena i prepoznatljiva. Posebnosti Zadruge očituju se u očuvanju prirodne baštine autohtonih sorti jabuka: bobovac, reneta pacifik, vošćenika, zelenika, božićnica…,

Danas učenička zadruga Bobovac radi u sekcijama:

Voćari „Pčelice“ – proizvodnja biloški zdrave hrane
– Proizvode voćne prerađevine (jabučni ocat, aromatizirani jabučni ocat sa ljekovitim biljem i povrćem, pekmez, džem, žele, liker od jabuke…)
– Proizvode ljekovite pripravke od ljekovitog bilja iz okoliša škole (sirup i med od maslačka, sirup od koprive i mente, sirup od smrekinih iglica)
– Od 2009. godine provode projekt „Jabuka – kraljica voća“ u voćnjak primaju najavljene grupe učenika u berbu jabuka, izložbu starih sorti jabuka i proizvoda, degustaciju voćnih prerađevina te praktičan rad mljevenja i prešanja jabuka sa degustacijom svježeg jabučnog soka

Likovnjaci „Crvići“ – izrada ukrasnih i uporabnih predmeta
– Izrađuju suvenire od keramike: motivi dvorca Zrinski i jabuka sa crvićem sa natpisom „poklon prijatelju“ za koja su dobili autorska prava,te  ih u siječnju 2011.godine zaštitili i upisali se u registar Ministarstva kulture za registraciju industrijskog dizajna.
– Izrađuju od keramike i goranske kućice koje mogu poslužiti kao kutijica za nakit te različite motive iz prirode (leptire, cvijeće, puževe…)
– Za unikatno stablo jabuke na XII.smotri UZ PGŽ 2013. godine osvojili su 3. mjesto
– Izrađuju  prigodne čestitke posebnom tehnikom spiralnog slaganja papira, za koje su osvojili 1. mjesto na XI smotri UZ PGŽ 2012. godine 

Etno-grupa „Mravići“ – njegovanje narodne baštine
– Održavanje, proširivanjei prezentacija školske etno zbirke
– Izrada etiketa od eko materijala
– Promidžba autohtonih sorti jabuka izradom razglednica
– Njegovanje zavičajnog govora i plesa

UZ bobovac sudjelovala je do sada na svim županijskim smotrama i svojim postignućima osvajala pravo nastupa na državnim smotrama.

Nositelj je brojnih nagrada i priznanja,a istaknut ćemo samo neke:
– 1998. – 2011. Dani jabuka – Požega, redovito prva tri mjesta
– 2001. Odgoj i obrazovanje za okoliš-Eko oskar, Ministarstva…..za najbolji Program u RH
– 2002. Milano, Italija sudjelovanje Alpe-Dunav-Jadran
– 2003. – 2013. Smotra UZ PGŽ-e, redovito prva tri mjesta
– 2012. Jabuka – kraljica voća, novčana nagrada Novog lista i Ine za najbolji eko projekt u Republici Hrvatskoj
– 2012. – 2013. Regionalno edukacijsko natjecanje u kvaliteti pekmeza, Osijek,prvo  mjesto,diploma i zlatna medalja

Ravnatelj škole: Davor Tkalac, prof.

Voditeljica zadruge: Nikolina Gotovac

e-mail škole: brodkupa@yahoo.com
http://os-fkfrankopan-brodnakupi.skole.hr