UZ

Zdenček

Srednja škola Ludbreg

Ludbreg

Učenička zadruga Zdenček osnovana je 2017. godine, a djelovanje zadruge odvija se kroz tri sekcije:

1. Sekcija Kulturna baština (voditeljica Jasminka Vugrinec) – učenici istražuju, a time i čuvaju, običaje i izričaj našeg ludbreškog kraja, sudjeluju u izradi prigodnih ukrasa, uporabnih predmeta te različitih čestitiki, osmišljavanju i uređivanju prostora škole i izložbenih prostora vođeni bogatom kulturno baštinom našeg kraja.  

2. Sekcija Vrt & Kreativa (voditeljica Martina Balažinec) – učenici održavaju i uređuju školski vrt vođeni tradicijskim vrtovima naših baka. U vrtu se uzgaja povrće, voće, cvijeće te ljekovito i aromatično bilje. Ljekovito i aromatično bilje koristi se za proizvodnju čajeva i proizvodnju prirodne kozmetike. U ovoj sekciji učenici mogu sudjelovati i u izradi različitih ukrasnih i uporabnih predmeta te također sudjeluju u proizvodnji, osmišljavanju ambalaže i pakiranju svih navedenih proizvoda.

3. Sekcija Kuharstvo, slastičarstvo i pekarstvo (voditeljica Ivana Dorić) – učenici  pripremaju te osmišljavaju ambalažu i pakiraju slastičarske i pekarske  proizvode koji obogaćuju svaki izložbeni prostor na smotrama i sajmovima. Od povrća iz školskog vrta učenici pripremaju zimnicu, a od uzgojenih jagoda domaći džem.

Svi učenici zadrugari rado sudjeluju u radionicama navedenih sekcija te svoje ideje, rad, trud i marljivost prezentiraju prigodnim uređivanjem škole te na različitim smotrama i sajmovima. Rad učeničke zadruge Zdenček u ovih kratkih godinu dana od osnutka vidljiv je na sudjelovanju na Danima kruhai zahvalnosti za plodove zemlje – Varaždin, Božićnom sajmu – Cinkuš Advenski Ludbreg, natjecanju učeničkih zadruga u uređenju izložbeno – prodajnog štanda na temu Čarolija Božića  – Novi MarofSajam cvijeća Flora Centrum Mundi te županijskoj smotri učeničkih zadruga u Ivancu.

U školskoj godini 2016. / 2017. godini dobitnici smo prve nagrade Najljepši školski vrt u kategoriji tradicijskih vrtova na koju smo uistinu ponosni, a koja nas ujedno i obvezuje na još bolji i predaniji rad u svim sekcijama naše zadruge.

Ivana Havaić Marković, voditeljica zadruge