Search
Close this search box.

UZ

Licitarsko srce

OŠ grofa Janka Draškovića

Klenovnik

lenovnik je malo mjesto smješteno između veličanstvene Ravne gore i prekrasne Ivančice u Varaždinskoj županiji. Općina Klenovnik broji 2300 stanovnika. Klenovnik je poznat po njegovanju tradicije i kulturne baštine. Licitarstvo je dugogodišnja tradicija našeg mjesta zahvaljujući licitarskom obrtu „Slavica“. Gospođa Valentina Gladović Nedić, naša vanjska suradnica, osposobila je naše učiteljice voditeljice „Licitarske  sekcije“ u izradi licitara koje svoje iskustvo prenose na mlade zadrugare. Licitarsko srce je postalo jedan od prepoznatljivih simbola hrvatskog identiteta, a da ne padne u zaborav UNESCO 2010. godine licitarsko srce stavlja na popis nematerijalne kulturne baštine.

Osnovnu škola grofa Janka Draškovića u Klenovniku polazi 175 učenika u 8 razrednih odjela koji vrlo aktivno sudjeluju u mnogim aktivnostima, a mladih zadrugara je 76.

U zapisnicima Učiteljskog vijeća stoji da je  Učenička zadruga djelovala u ovoj školi od 25. 4. 1956.  do 29. 8. 1976. (punih 20 godina). Za vrijeme poslovanja zadruga je imala osiguran rad u sekciji „Poljoprivredna prerada“, a uzgajali su kukuruz, pšenicu i feferone.

Odluku o obnovi rada Učeničke zadruge donio je Školski odbor na svojoj sjednici 1. 9. 2005. godine temeljem članka 29. stavka 1. Zakona o osnovnom školstvu (Narodne novine br. 59/1990.) i članka 30. Statuta Osnovne škole grofa Janka Draškovića, Klenovnik.

Nakon obnove Učenička zadruga „Licitarsko srce“ redovito sudjeluje na Smotrama učeničkih zadruga i postiže vrijedne rezultate:

Šk. god. 2005./2006. – pohvalnica i zahvalnica za sudjelovanje na XVIII. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Šibeniku s učeničkim istraživačkim radom “Tradicija licitarskog srca u Klenovniku“
Šk. god. 2006./2007. – pohvalnica i zahvalnica za sudjelovanje na XIX. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Trogiru s učeničkim istraživačkim radom “Lončarstvo u našem kraju„
Šk. god. 2008./2009. – 2. mjesto na XX. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Poreču za istraživački učenički rad „Tradicijski hrvatski božićni nakit“
Šk. god. 2009./2010. – licitarsko srce proglašeno najproizvodom na XXI. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Puli
Šk. god. 2010./2011. – sudjelovanje na XXII. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Podgori  Šk. god 2011./2012. – sudjelovanje na XXIV. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Primoštenu
Šk. god 2013./2014. – licitarska bebica proglašena najproizvodom na XXV. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Zagrebu

U zadruzi aktivno radi 6 sekcija:

Sekcija „Licitari“
Voditeljice sekcije: Štefica Oštarjaš i Božica Bunić, učiteljice razredne nastave.
U nastojanju da se licitar spasi od zaborava i postane istinski hrvatski dar za ukras i uspomenu prilagođen suvremenom vremenu, brinu se mladi licitari izradom božićnog, uskrsnog nakita te izradom licitarskog srca za Valentinovo. Izradom ukusnih medenjaka obilježavamo Dane kruha.
Sekcija „Ručni rad“
Voditeljica sekcije: Vesnica Kišiček, učiteljica razredne nastave.
Sekcija „Ručni rad“ bavi se vezenjem čestitki i slika od raznobojnog konca na kartonskom papiru i izradom slika, čestitki i straničnika od suhog cvijeća.

Sekcija „Likovna/keramika“
Voditeljica sekcije: Ana Šoštarić, nastavnica likovne kulture.
Na području općine Klenovnik već više od 100 godina postoji tradicija izrade proizvoda od gline. Lončarstvo se u općini Klenovnik, posebno u obližnjem selu Dubravec, prenosilo s koljena na koljeno, ali bavljenje tom proizvodnjom počelo je naglo izumirati. U školi smo obnovili rad Učeničke zadruge i osnovali smo sekciju „Likovna/keramika“. Želja nam je da uz stručnu pomoć voditeljice sekcije obučavamo učenike za bavljenje lončarstvom, odnosno da obučavamo učenike za proizvodnju tradicionalnih proizvoda od gline i keramike i na taj način spasimo tu djelatnost od izumiranja.

Sekcija „Eko grupa“
Voditeljica sekcije: Kristina Sadibašić, nastavnica geografije
Sekcija „ Eko Grupa“ bavi se uzgojem ljekovitog i začinskog bilja (lavanda, neven, kamilica, majčina dušica, kadulja, ružmarin, peršin, koromač, origano, vrijesak). Začinsko bilje sušimo i koristimo u našoj kuhinji. Također od ljekovitog bilja radimo nevenovu mast, pakiramo bilje u vrećice za čaj, pripremamo mirisne soli te pravimo domaći jabučni ocat i sok od bazge.

Sekcija „Mješovita grupa“
Voditeljica sekcije: Karmelka Car, nastavnica kemije i biologije
Sekcija „ Mješovita Grupa“ bavi se uzgojem i njegom biljaka lončanica (muškatele, kolumneja, benjamin, spatifilum, razne puzavice, asparagus, božićni kaktus) koje krase hodnike naše škole. Uređujemo i žardinjere u dvorištu škole, kamenjar i ružičnjak na eko vrtu. Vrijedne heklarice izrađuju nakit (prstenje i naušnice) trake za kosu, torbice za mobitele, košarice za pisanice, heklana srca punjena lavandom te jastučiće za igle.

Sekcija „Karitativna grupa“
Voditeljica sekcije: Snježana Kruhoberec, vjeroučiteljica
Sekcija „ Karitativna grupa“ izrađuje adventske vjenčiće, sije pšenicu, izrađuje pisanice i kroz prodajne izložbe zaradu koristi u humanitarne svrhe. Dio prihoda darujemo UNICEF-u (projekt „Škole za Afriku“), a jednim dijelom zarade pomažemo našim mještanima slabijeg imovnog stanja. Kupnjom osnovnih živežnih namirnica nastojimo im uljepšati blagdane.

Voditeljica učeničke zadruge “Licitarsko srce“ je Karmelka Car.
web adresa škole: http://os-grofa-jdraskovica-klenovnik.skole.hr