Search
Close this search box.

UZ

Hižica

OŠ Andrije Kačića Miošića

Donja Voća

Učenička zadruga Hižica, Osnovne škole Andrije Kačića Miošića iz Donje Voće, prvi put se spominje u spomenici škole davne 1955. godine. Već tada su prepoznate vrijednosti zajedništva, druženja i učenja kroz praktičnu primjenu kao temeljni oblici učenja. Godine 1997. željeli smo unijeti novinu u naš rad . Tako je grupa učenika s učiteljicom Biserkom Kihas, tadašnjom voditeljicom učeničke zadruge, došla na ideju da se napravi originalni voćanski suvenir. U traženju prikladnih zagorskih motiva, učenici su se oduševili motivom stare voćanske hižice. Počeli smo izrađivati hižice. Suvenir hižica postao je prepoznatljivi motiv te posebnost naše učeničke zadruge po kojem nosi i ime.

Dugi niz godina dotjerujemo naš suvenir i proširujemo ga različitim inačicama. Tako smo izrađivali različite ukrasne i uporabne predmete s motivom hižice –čestitke, označivače za knjige, slike na staklu, monotipije, držače za ključeve, posude za cvijeće, slike sa suhim cvijećem i mirisnim eko-zrncima, magnetiće u obliku hižice, eko-slike na drvenoj podlozi s prirodnim materijalima, vrtne krijesnice… Hižica je rado viđen suvenir na brojnim smotrama, prodajnim izložbama te uvijek izmami osmijeh i dragost na licima naših kupaca i posjetitelja, kako djece tako i odraslih. Naročito starije stanovnike podsjeća na djetinjstvo, obitelj, topli dom i način života kojeg se mnogi sjećaju sa sjetom. Iako male i skromne, voćanske će vas hižice osvojiti svojim šarmom, toplinom i duhom prošlih vremena kada su naše bake i djedovi živjeli mnogo drugačije nego što mi živimo danas.

Ove školske godine u učeničkoj zadruzi djeluju četiri sekcije:

1. Kreativna radionica – voditeljica Zdenka Godinić
2. Etnografska sekcija – voditeljica Vlatka Majcen
3. Likovna sekcija – voditeljica Martina Sambolec
4. Keramička sekcija – voditelj Dankom Merin

Voditeljica zadruge je Vlatka Majcen.

Učenici kroz radionice njeguju običaje, tradiciju i kulturu svog kraja. Razvija se smisao za estetsko i lijepo, učenička kreativnost, izrađuju mala umjetnička djela u različitim tehnikama, istražuje povijest svojega kraja, oplemenjuje vanjski i unutarnji prostor škole te učenici obogaćuju svoje slobodno vrijeme. Voditelji sekcija upoznaju učenike s različitim materijalima i tehnikama izrade. Materijali koje koristimo su jeftiniji i lako dostupni. Nastojimo da to budu prirodni materijali koje sami sakupljamo – plodovi, grančice, daščice, lišće, mahovina, kamen, kora, drvo, komušina..

Predmete koji su izgubili svoju prvobitnu namjenu koristimo kako bi izradili nove uporabne ili dekorativne predmete te na taj način kod učenika razvijamo ekološku svijest (reciklirali smo stari papir, traper, neupotrebljive CD-e, staklene boce…). Naši su zadrugari učenici od prvog do osmog razreda. Svi su podjednako uključeni u rad zadruge i svi su podjednako zaslužni za njezin uspjeh. Budući da imamo svake godine sve manje učenika, trudimo se održavati različite i zanimljive  kreativne radionice koje učenici biraju prema svojim interesima. Naša učenička zadruga djeluje u selu udaljenom od gradskih i županijskih središta, zato je naš cilj: okupiti na dragovoljnoj osnovi što veći broj učenika i primjerenim metodičkim postupcima, pod vodstvom učitelja i vanjskih suradnika, omogućiti im razvoj vještina i sposobnosti te stjecanje, produbljivanje i primjenu znanja iz područja važnih za cjelokupan proizvodni proces – od njegovog planiranja do tržišnog i drugog vrednovanja rezultata rada.

U radu zadruge treba i dalje nastaviti razvijati dječju kreativnost, poticati da što korisnije ispunjavaju svoje slobodno vrijeme, upoznaju što više svoju baštinu, kulturu, tradiciju, predmete iz prošlosti i stare zanate; upoznati nove tehnike izrade suvenira, nakita, ukrasa, uporabnih predmeta i slično. Cilj i dalje ostaje da se učenici više druže i rade u grupnom radu. Treba organizirati što više različitih radionica i obuhvatiti što više učenika te stvoriti preduvjete za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini. U učeničkoj zadruzi odvija se konkretan proizvodni rad, stvaraju se proizvodi koji imaju uporabnu i tržišnu vrijednost. Razvijaju se radne navike i poduzetničke vještine. Putem radionica, seminara, savjetovanja voditelje i učenike treba uvoditi u poduzetništvo. Na raznim manifestacijama, promocijama omogućiti da učenici pokažu, plasiraju i prodaju svoj proizvod. Tako će se djelovati na učenike kod izbora budućeg zanimanja, a i djelovati na sprječavanju društveno neprihvatljivog ponašanja.

Kroz dugi niz godina učenička zadruga postala je prepoznatljiva u školi, selu i županiji. Sudjelovala je na raznim smotrama i manifestacijama, a za svoj rad dobila je niz priznanja i nagrada. Tijekom godine priređujemo više prodajnih izložbi, sudjelujemo na svim aktivnostima u školi, uključujemo se u razne projekte, a gostovali smo i u susjednoj Sloveniji. Zadruga je sudjelovala i dalje sudjeluje u e-Twinning projektima s učenicima diljem Europe. Budući da većinu naših proizvoda prodajemo, cjelokupni rad zadruge usmjeren je jednim dijelom humanitarnom djelovanju pa se uvijek uključujemo u akcije koje se provode u školi i šire. Primjerice, prodajom naših radova pripomogli smo učenicima kod odlaska u školu u prirodu i na maturalno putovanje, a uključivali smo se i u akcije UNICEF-a. 

Svake godine sudjelujemo na Smotri učeničkih zadruga Varaždinske županije,a do sada smo se jedanaest puta plasirali na Državnu smotru.