UZ

Korpica

OŠ Ivana Rangera, Kamenica

Lepoglava

Učenička zadruga “K(u)orpica” Osnovne škole Ivana Rangera u Kamenici osnovana je 5. studenoga 1998. godine kao prirodni nastavak poljodjelskog pouka i učeničke zadruge utemeljene 1929. a obnovljene 1958. godine.

U ovoj se Školi (utemeljenoj kao “obćinska seoska škola” u prosincu 1830. u mjestu od kojega putevi dalje ne vode pa je trajno izloženo depopulaciji) poljodjelski i uopće gospodarski pouk učenika njeguje od 1874. godine kada je ustrojen vrt (godinu dana prije izgubila je prvobitni cjepiljnjak a 1874. “dobila je 1/4 rali” od grofa Marka Bombellesa za školski vrt). Cjepiljnjak odnosno voćnjak za praktično vježbanje učenika ustrojen je školske godine 1894./95. ali bezuspješno jer je zemlja bila »mrtva i hladna«. U Spomenici Škole 1947./48. spominje se školski vrt »koji služi praktičnoj obuci a uživaju ga podjednako nastavnici i podvornik«. Osim tog vrta (60 čhv) postojao je vrt (258 čhv) kod učiteljskih stanova i oranica (263 čhv) koje je uživao upravitelj škole Stjepan Galović, te preko 8 rali šume “bez nadzora”.

Učenička zadruga “Mladi zadrugar” osnovana je školske godine 1958./59. s tri odjela: poljoprivrednim, za kućnu radinost i kupoprodajnim. Sredinom sedamdesetih godina 20. stoljeća imala je odjel učeničke štednje, peradarski i kupoprodajni odjel, a 1966./67. poljoprivrednu grupu i čipkarstvo. Krajem osmog i u većem dijelu devetog desetljeća 20. stoljeća nije djelovala, ali je Škola sudjelovala u pošumljavanju.

Školski vrt na 400 m2 utemeljen je 1995./96., a učenička zadruga sa sekcijama školski vrt, mlade vezilje i domaćinstvo 1998. godine. Ime “K(u)orpica” dobila je 1999.
Od početaka do danas učenička zadruga nanizala je brojne uspjehe (1., 2., i 3. mjesta na državnim smotrama). Danas  učenička zadruga ima u svom sastavu 6 sekcija:
– Izrada predmeta od slame,
– Izrada predmeta od rogoza,
– Mlade vezilje,
– Male vrtlare,
– Kreativnu sekciju i
– Ljekovito bilje.

Poznata je po izradi predmeta kućne radinosti na autohtonim alatima, vježbaonica je Učiteljskog fakulteta te je u fazi (kao nositelj) uvrštavanja tehnike pletenja korpica i logožara na listu zaštićene nematerijalne baštine pri Ministarstvu kulture. Dobitnica je priznanja za naj eko-etno proizvod logožar Zagrebačkog velesajma te dobitnica priznanja Najljepši školski vrt – okoliš.