UZ

Eko serviam

Katolička OŠ Svete Uršule

Varaždin

Učenička zadruga Eko serviam osnovana je 2017. godine. Sam naziv zadruge govori o njezinu djelovanju. Serviam latinski znači – služiti. Zadruga služi prirodi tako što s njom postupa ekološki, a priroda vraća zadruzi svojim ljekovitim darovima.

Djelovanje zadruge odvija se u dvije sekcije:

1) Ekološka sekcija (voditeljica: Ankica Dumbović) – uzgajaju začinsko i ljekovito bilje. Za potrebe školske kuhinje uzgajaju peršin, mrkvicu, celer, origano, mažuran, timijan. Ljekovito bilje beru i suše za čajeve, a od svježeg bilja prave sirupe, sokove i kreme. Uređuju školski okoliš, rade svoj kompost, brinu za ukrasno bilje po hodnicima i učionicama školske zgrade, skupljaju plastične čepove sudjelujući u projektu: Od jeftinih čepova do skupih lijekova.

2) Kreativno-karitativna (voditeljica: Mihaela Barbarić) – izrađuju razne prigodne dekorativne i uporabne predmete od prirodnih i recikliranih materijala (gipsa, starog voska, odbačene ambalaže), a dio od prodaje daju u misijske i karitativne svrhe.

Učenička zadruga aktivna je cijele godine u organizaciji izložbi i sajmova povodom raznih događanja kao što su Dan školeDani kruha (Županijska smotra), Misijski sajamAdventsko- božićni i Uskršnji sajamMajčin dan.

Zadrugari sudjeluju također u humanitarnim akcijama koje provodi Socijalna samoposlugaCrveni križCaritasMisije. Učenici posebno vole radove u vrtu, napreduju u poznavanju biljaka, ljubavi prema prirodi, a ističu se i kod prodaje razvijajući poduzetnički duh.
 


Mihaela Barbarić, voditeljica zadruge