Search
Close this search box.

UZ

Aqua viva

OŠ Petrijanec

Petrijanec

Učenička zadruga Aqua Viva OŠ Petrijanec ponovno je obnovljena i započela s radom 2013. godine. Cilj obnavljanja zadruge bio je okupiti na dragovoljnoj osnovi što veći broj učenika i primjerenim metodičkim postupcima pod vodstvom učitelja mentora omogućiti im razvoj sklonosti, interesa i sposobnosti te stjecanje, produbljivanje i primjenu bioloških, tehničkih, gospodarskih, društvenih i srodnih znanja iz područja važnih za cjelokupan proizvodni proces od njegova planiranja do tržišnog i drugog vrednovanja rezultata rada.

Sekcije koje djeluju u našoj zadruzi su: Zemlica (Marija Kramarić, Nevenka Krsnik) , Oslikavanje stakla (Sanja Lukaček), Mali cvjećari (Renata Petrinjak), Mali kreativci (Marijana Garašić), Vezilje (Grozdana Bilić-Erić) i Čipka (Mirjana Brlek). Rad u zadruzi je raznolik i sadržaje koje smo predvidjeli da radimo s našim učenicima su takvi da ih naučimo novim spoznajama i ručnom radu koje će obogatiti njihov život i znanja koja će im biti potrebna u daljnjem životu.

Poslovi koje smo obavljali kroz ovih pet godina su:
a) obrada zemlje – proizvodnja eko proizvoda (buča, kukuruz, suncokret). Rad na zemlji je isključivo ručni bez upotrebe pesticida i herbicida. Djeca na starinski tradicionalni način obrađuju zemlju, sade/siju, okopavaju, beru proizvod bez upotrebe modernih strojeva i na taj način razvijaju svoje motoričke sposobnosti kao kao i znanja o važnosti zdrave prehrane.
b) vezenje na platnu
c) uzgoj sobnog bilja
d) oslikavanje stakla – različiti motivi
e) izrada raznih uporabno ukrasnih predmeta
f) čipka
g) izrada cekera od kumušine
h) razne humanitarne akcije 
(Velko srce,malom srcuČepovima do skupih lijekovaSocijalna samoposluga za Vukovar…)
i) Sudjelovanje na županijskim smotrama i državnoj smotri na kojoj smo osvojili status Naj proizvoda za bučino ulje.


 Andreja Martinčević, voditeljica zadruge