UZ

Tena

OŠ Josipa Kozarca

Lipovljani

Učenička zadruga Tena osnovana je 2012. godine. U početku smo izrađivali platnene lutkice u narodnim nošnjama našeg zavičaja. Predstavili smo ih na različitim izložbama i manifestacijama te dobili pohvale na Županijskoj smotri učeničkih zadruga održanoj u Budaševu. To je bila naša prva smotra.

U školskoj godini 2014./2015. odlučili smo da će nam tema biti perušina od koje smo počeli izrađivati lutkice od nje. Kako bismo izradili lutkice, prvo smo trebali pripremiti perušinu. Perušinu smo prvo stavljali u mlaku vodu na nekoliko minuta da omekša i da bude lakša za modeliranje lutkice. Nakon što se perušina namočila trebalo ju je ispeglati da bude ravna. Da bi lutkice poprimile oblik, perušinu smo morali povezati brkovima kukuruza. Da bismo dobili perušinu u boji, koristili smo boju za jaja i prirodnu boju od koprive i crvenog luka. U radionicama nam je pomagala gđa. Vjera Ožoga.

U školskoj godini 2015./2016. odlučili smo se za temu domaćinstva. Po uzoru na naše bake i vezano za ovu temu radili smo rezance, mlince, taranu, čajeve, pekmeze, krušne mrvice… U sve to uložili smo mnogo truda i na taj način dokazali kako i mi možemo učiniti nešto korisno i vrijedno.

Školske godine 2016./2017. odlučili smo reciklirati traper i izraditi školski pribor. Ideje su stizale same od sebe te su tako nastale prekrasne pernice, omoti za bilježnice, stalci za olovke te male i velike torbe, novčanici, boce za vodu, rasporedi sati, okviri za slike, straničnici i torbice za mobitele. U izradi su nam pomogla i dva nova uređaja koje je ove godine kupila naša zadruga, a to su Sizzix i Singer, šivaća mašina. 

Školske godine 2017./2018. malo smo se zaigrali s izrađivanjem različitih edukativnih i didaktičkih drvenih igara (Puzzle o nacionalnim parkovima, Mlin –kontinenti, Čovječe, ne ljuti se, Slagalica – zaštićene biljne vrste,Mozgalica).


Voditelj UZ Tena: Ivan Tutić, prof.