Search
Close this search box.

UZ

Ruke

OŠ Stjepana Kefelje

Kutina

Učenička zadruga Ruke OŠ Stjepana Kefelje u Kutini osnovana je u listopadu 2016. godine i broji 126 stalnih članova i 13 sekcija.

Sekcije koje djeluju u zadruzi su: vrtlari, cvjećari, likovna grupa, ekolozi, domaćinstvo, rukotvorine, vjeronaučna radionica, foto grupa.

Zadruga je sudjelovala u projektima:
– uređenje školskog dvorišta
– UNICEF ”Škole za Afriku”
– Humanitarna akcija Kutina prijatelj djece
– Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
– Božićni sajam
– Uskrsni sajam
– Prikupljanje hrane za caritas
– Crveni križ
– Caritas 1000 radosti
– Prikupljanje starog papira
– Prikupljanje plastičnih čepova
– Prikupljanje tetra paka

U područnoj školi u Repušnici imamo posađeno 30 ak sadnica lavande koju smo brali, sušili, pakirali. Sadnice lavande sami pravimo i povećavamo nasade, a ujedno uređujemo okoliš škole te PŠ Repušnica.

Osim cvjetnog dijela, imali smo radionice sa glinom. U posude koje smo pravili pakirali smo lavandu, a za ukrasne predmete imali smo ogrlice, broševe i magnete.

Proizvodi od gipsa su našim kupcima bili najprodavaniji. Imamo kalupe anđela, svijećnjaka, raznih životinja. Te proizvode je lako nakpraviti, a učenici su ih bojali te kombinirali neke za nakit, broševe, magnete. Cijena im je jako povoljna.

Naša zadruga nije ni išla za velikom zaradom, nama je na prvom mjestu humanitarnost i motivacija djece o vrijednosti rada za čovjekov život.

Vanjski suradnik g. Dragutin Sokolović i učenik srednje škole Roman Ćurčić za zadrugu prave razne vjenčiće, košare, gnijezda od šiba, koje na radionicama s roditeljima i učenicima ukrašavamo i pripremamo za sajmove.

Na županijskoj smotri u Sisku 26. svibnja 2017. predstavit ćemo rad likovne sekcije četvrtog razreda. Oni su napravili rode, simbol Kutine i Moslavine. Rode su od jednostavnih prirodnih materijala: papira, konca, drva, štirke-brašno-voda.

Naša škola ima status Eko škole pa su i mnoge aktivnosti vezane uz eko projekte. Sakupljanje plastičnih čepova se odvijalo u 3 etape tijekom godine. To je i eko i humanitarna akcija za oboljele od limfoma i leukemije. Učenici su skupili oko 600kg čepova. Najviše je skupio IIa razred i VIb. Ova dva razreda su nagrađena izletom u Zagreb. Eko patrole skupljaju svaki tjedan stari papir. Svaki razred mjesečno pravi eko pano i obrađuje eko teme. Učenici niži razreda su skupljali tetra pak i izrađivali kreativne kutije.

U svemu su učenici pokazali svoju maštovitost i želju za radom, te odgovorno  su pristupali dogovorenom planu.

Ponosni smo na svoje zadrugare, ponosno uvijek ponavljamo: Kad se male RUKE slože, sve se može!


Voditeljica zadruge: Vesna Babić