Search
Close this search box.

UZ

Lipa I.

OŠ 22. lipnja - Odjeli s posebnim programom

Sisak

Učenička zadruga „Lipa“ osnovana je 1996. godine. U sastavu zadruge bile su sekcije učenika s teškoćama u razvoju i učenika redovne škole. 1998. godine prvi puta su sudjelovali na Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Donjem Martijancu.

2001. godine UZ „Lipa 1“ postaje samostalna  zadruga Odjela  za djecu s teškoćama u razvoju, OŠ 22. Lipnja, Sisak. Od 1998. godine naša zadruga je sudjelovala na svim županijskim i državnim smotrama, izuzev 2013. godine kada je sudjelovala u sklopu „Županijskog stola“.

UZ „Lipa 1“ ima 3 sekcije:
Vezilje
Male švelje 
Keramičari

Svaka sekcija u okviru  UZ „Lipa I“ njeguje i razvija specifične tehnike rada, upotrebljava posebne materijale, pribor, alate i strojeve. Ipak svima je zajednički motiv – njegovanje kulturne baštine posavskog kraja.

Vezilje vezu motive ruže sa posavske narodne nošnje. Vezeni motivi se koriste u izradi ukrasnih predmeta, suvenira i uporabnih predmeta.

Male švelje u izradi ukrasnih i uporabnih predmeta koriste razne materijale – tkanine te stjeću vještinu ručnog rada i rada na šivaćem stroju.

Keramičari izrađuju ukrasne i uporabne predmete od gline s temama: posavsko selo, lutke u narodnoj nošnji, keramičke ruže, križevi – raspela. U  radu UZ sudjeluju i ostali učenici svojim uradcima  prigodom blagdana i značajnih datuma.

Učenici, radom u zadruzi, razvijaju radne navike,otkrivaju stvaralačke sposobnosti, stječu znanja, vještine i samopouzdanje u prezentiranju i vođenju zadruge.Upotrebom prirodnih materijala,  razvijaju ekološku svijest.

Proizvodi se prezentiraju na raznim izložbama  povodom blagdana i značajnih datuma u školi, manifestacijama u lokalnoj zajednici, na smotrama. Proizvodi UZ redovito služe kao poklon gostima, donatorima, prilog humanitarnim aktivnostima. Prihod od prodaje namijenjen je organizaciji izleta, darova za učenike, nabavu nastavnih sredstava i u humanitarne svrhe. Osim učenika u plasiranju proizvoda pomažu roditelji, nastavnici i ravnateljica.

U svom 16-godišnjem postojanju UZ „Lipa I“ se razvijala s ciljem stvaranja što kvalitetnijeg proizvoda, prepoznatljive uporabne vrijednosti i kvalitete estetskog oblikovanja i izlaganja. Potvrda rasta i razvoja su visoke ocijene i pohvale prosudbenog povjerenstva, brojne diplome za sudjelovanje na izložbama, smotrama i manifestacijama, kao i pojedinačne nagrade.

Voditeljica UZ „Lipa I“: Vida Bašić