UZ

Jabukovac

OŠ Jabukovac

Jabukovac

Učenička zadruga Jabukovac osnovana je još davne 1956. godine i s prekidima djeluje i danas. Rad zadruge obnovljen je 1991. godine ali podatci o obnavljanju zadruge nestali su u vrijeme Domovinskog rata.

2003. godine Školski odbor Osnovne škole UZ Jabukovac, na prijedlog ravnatelja i Vijeća učitelja, donosi Odluku o obnovi rada Učeničke zadruge Jabukovac.

Zadruga djeluje kroz četiri skupine:
1. LIKOVNO-KREATIVNA SKUPINA (1.-4.r) – Marina Demetrović
2. EKOLOŠKO-CVJEĆARSKA SKUPINA (1.4.r) – Ljudmila Lovrinčić
3. LIKOVNO-KREATIVNA SKUPINA (5.-8.r) – Natalija Mijaljević
4. EKO-DEKO SKUPINA (5.-8.r) – Erija Matković
U radu zadruge sudjeluju svi učenici, učitelji i pomoćno osoblje škole. Voditelji zadruge se izmjenjuju ovisno o potrebi i zaduženjima učitelja.
Naša zadruga se trudi izrađivati različite uratke od recikliranog materijala, bazirajući se na prirodnim materijalima. Učenici, radom u zadruzi, razvijaju radne navike, otkrivaju stvaralačke sposobnosti, stječu znanja, vještine i samopouzdanje u prezentiranju i vođenju zadruge. Upotrebom prirodnih materijala, razvijaju ekološku svijest. Osmislili smo i logo zadruge te deklaracije za proizvode.
Proizvodi se prezentiraju na raznim izložbama  povodom blagdana i značajnih datuma u školi, priredbama u lokalnoj zajednici, na smotrama. Proizvodi UZ redovito služe kao poklon gostima, donatorima, prilog humanitarnim aktivnostima. Prihod od prodaje namijenjen je za nabavu  sredstava za rad zadruge i u humanitarne svrhe. Osim učenika u plasiranju proizvoda pomažu roditelji, nastavnici i ravnateljica. Naši proizvodi mogu se pogledati i kupiti svake godine na našim prodajnim štandovima u školi i na raznim humanitarnim akcijama.
Od 2015. godine redovito sudjelujemo na županijskim smotrama. Naša OŠ Jabukovac, a time i UZ Jabukovac 2016. godine bili su domaćini županijske smotre i tako stekli pravo prezentiranja županijskog stola na državnoj smotri učeničkih zadruga u Zadru.
Osnovni zadatak zadruge je njegovanje kulturne baštine i tradicije našeg kraja, te otkrivanje novih područja rada i puteva ka napretku.
Voditeljica učeničke zadruge: Martina Čudina – Olah

KONTAKT PODACI:
OŠ Jabukovac
Jabukovac 34, 44250 Petrinja
Tel: 044/823-055, 044/824- 000
Fax: 044/823- 060
E-mail: ured@os-jabukovac.skole.hr
Web: http://os-jabukovac.skole.hr