Search
Close this search box.

UZ

Leken

OŠ Mladost

Lekenik

Učenička zadruga Leken osnovana je odlukom Školskog odbora Osnovne škole Mladost na 60. sjednici održanoj 28. rujna 2017. godine na temelju članka 39. stavka 1. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi („NN“ br. 87./08., 86./09., 92./10., 105./10., 90./11., 16./12., 86./12., 94./13., 152./14., 7./17. 87.) i članka 58 Statuta Osnovne škole Mladost, Lekenik. Osnivačka skupština zadruge održana je 14. studenog 2017.g., a u siječnju 2018.g. primljena je u članstvo HUUZ-a. Predsjednica zadruge je Nikolina Durmiši, učiteljica razredne nastave, a zamjenica je Mirna Dorotić, isto učiteljica razredne nastave. Tajnicom Zadruge imenovana je Tatjana Boltužić. Stručni voditelj Zadruge je Tihomir Ceković, nastavnik tehničke kulture.

Logo zadruge je lopoč, a vezan je uz prošlost zavičaja. Zavičaj oko mjesta Lekenika u prošlosti je bio uglavnom močvaran. Kroz mjesto je tekao potok (danas Lekenčica) i tlo oko potoka je bilo močvarno. Zbog takvog močvarnog tla oko potoka je rasla biljka koja se u prošlosti zvala leken, a izgledala je kao današnji lopoč ili lokvanj. Zbog biljke leken potok je dobio naziv Lekenčica, a mjesto su nazvali Lekenik. Danas toga cvijeta više nema, pa smo logom zadruge željeli oživjeti uspomenu na njega.

Učenička zadruga Leken trenutno ima oko 60 stalnih članova u pet aktivnih sekcija:

Modelari voditelj Tihomir Ceković
Kreativna stvaraonicavoditeljica Mirna Dorotić
Rad salvetnom tehnikomvoditeljica Nikolina Durmiši
Izrada nakitavoditeljica Manika Mohr 
Mladi kemičarivoditeljica Željka Geljić.

Modelari proširuju znanje iz tehničkog crtanja, sastavnih crteža i načina obradbe drva te razvijaju motoriku. Obrađuju drvo u raznim oblicima za potrebe ostalih sekcija.

Kreativna stvaraonica potiče kreativnost; razvija sposobnost i vještine u kreativnom izražavanju. Stječu se nova znanja, sklonosti i interesi. Sekcija doprinosi estetskom izgledu škole.

Rad salvetnom tehnikom osposobljava učenike za samostalan rad salvetnom tehnikom (decoupage) na raznim predmetima i podlogama kao što su drvo, plastika i staklo. Također, učenici uče kako vlastite proizvode na adekvatan način ponuditi tržištu i prodati ih. Kod izrade nakita učenici se upoznavaju s načinom izrade nakita – ogrlica, lančića, narukvica, naušnica od fimo mase, kristala i ukrasnih perli, gumica, te žice. Razvijaju osjećaja za estetiku, finu motoriku, te usvajaju naviku pravilnog korištenja slobodnog vremena.

Mladi kemičari sekcija je namijenjena učenicima s razvijenim sposobnostima i onima koji žele razvijati svoje sposobnosti izvođenja praktičnih radova usmjerenih na kemijske pokuse. Sekcija izrađuje sapune i mirisne svijeće.

Učenici radom u zadruzi razvijaju radne navike kao i poduzetničke, otkrivaju stvaralačke sposobnosti, stječu znanja, vještine i samopouzdanje u prezentiranju i vođenju zadruge. UZ Leken iza sebe trenutno ima nekoliko sajmova. Svi sajmovi održavali su se u matičnoj školi. Najposjećeniji je sajam za blagdan Božića, potom za Uskrs i Valentinovo. UZ Leken je 2017./2018. godine prvi put sudjelovala na Županijskoj smotri učeničkih zadruga u Petrinji. Mladi zadrugari, uz svoje roditelje, vanjske članove zadruge, sa zadovoljstvom izrađuju ukrasne i uporabne predmete na radionicama. U budućnosti se nadamo i cilj nam je stvaranje što kvalitetnijih proizvoda, prepoznatljive uporabne vrijednosti i kvalitete.


Predsjednica zadruge: Nikolina Durmiši KONTAKT:
tel:044/527-001
fax:044/527-007
e-mail: ured@os-mladost-lekenik.skole.hr