Search
Close this search box.

UZ

Sela

OŠ Sela

Sela

Nit zadrugarstva u tradiciji svake škole – zlatna je nit satkana od života i navika mnogih naraštaja učenika, učitelja i mještana. Ona govori o njegovanim vrijednostima i kvalitetama,  svjedoči o vremenu, životu škole i vrijednim rukama.


Kao takvo, učeničko zadrugarstvo – duša je škole, čuvar tradicije i baštine od zaborava, SVJEDOK MIJENA U POVIJESTI ŠKOLE I ŽIVOTIMA NJEZINIH LJUDI…

Prema pričanju najstarijih mještana Sela i okolice, zadruga u OŠ Sela datira od 1920. godine i aktivno je radila do 1950.
Prvi zadrugari uzgajali su dudovog svilca, leptira čija gusjenica proizvodi svilu. Kako je cilj uzgoja bilo istraživanje načina dobivanja svile – glavna metoda rada je bilo promatranje razvojnog ciklusa dudovog svilca i humanih načina dobivanja svile uzimanjem odbačenih čahura. Na taj način poštivala se prirodna ravnoteža i ostvarivala ekološka i etička prihvatljivost aktivnosti naših prvih zadrugara.

Prema Spomenici OŠ Sela zadruga je obnovljena 1957. godine kao zadruga ratarskog smjera i bavila se uzgojem hibridnog kukuruza i povrća na površini od jednog katastarskog jutra, a njezin rad ponovo prestaje 1972. godine.

Godine 1996. na preporuku Ministarstva prosvjete i športa, a na inicijativu učiteljice kemije i biologije Katice Kolarić i ravnateljice Đurđice Bočina, obnavlja se rad Učeničke zadruge Sela i to kroz tri sekcije: povrtlarsku, voćarsku i cvjećarsku. S vremenom se djelokrug rada širi.

Od 1997. zadrugari sudjeluju na svim županijskim i državnim smotrama, te postižu značajna postignuća kao i vrijedna priznanja na natjecanjima za najljepši školski vrt . Već 1998. OŠ Sela dobiva nagradu Zlatna Viktorija za najljepše uređenu javnu zgradu, 2002.  Srebrnu Viktoriju i 2007. Zlatnu Viktoriju  PŠ Greda.

Danas učenička zadruga djeluje kroz sekcije:
1. VOĆARI,
2. MALI KERAMIČARI,
3. DIZAJNERI STAKLA
4. ZADRUGARSKA STVARAONICA, 
5. ETNOGRAFSKA PATROLA, u koju su uključeni svi učenici naše škole sa ciljem prikupljanja starih predmeta iz života naših djedova i baka.

VOĆARI uzgajaju nasade rimskog i istarskog lješnjaka, te njeguju stare, rijetke i autohtone sorte jabuka našeg kraja: božićnicu, bobovec, kanadu, duglaču, a od starih sorti krušaka tepku, cupanku, stucku i magdalenčicu. Ostale stare sorte, mušmula i oskoruša, koje također održavaju, vrlo su rijetke. Radom sekcije rukovodi ravnateljica Đurđica Bočina.

MALI KERAMIČARI pod vodstvom učiteljice Željke Kleković Brajenović  okupljaju  učenike od 1. do 4. razreda PŠ Greda, koji obrađuju  glinu i u nju utiskuju autohtonu posavsku čipku s «posavskom rožom» kao središnjim motivom, ali i svoju ljubav te svijest o pripadnosti svome kraju i svom kulturnom i povijesnom identitetu.
Često surađuju s učenicima matične i druge područne škole, a svoja znanja u oblikovanju keramike rado prenose i učenicima drugih škola. U opusu njihovih uradaka nalazimo već poznate keramičke posudice s motivom posavske rože, keramičke anđele, vaze, te brojne ukrasne predmete specifične teksture nastale utiskivanjem čipke na glinenu površinu.

DIZAJN STAKLA je nova aktivnost u povijesti rada naše zadruge. Učiteljice Draženka Kušević i Marija Šestić u hodniku male područne škole Žažina prenose znanje svojim učenicima. Radovi od stakla vrlo su zahtjevni u svim etapama izrade, osjetljivi i krhki, ali i izrazito dojmljivi. Recikliranjem staklenih površina, poigravanjem potezima skalpela, bojama, linijama i oblicima nastaju neponovljivi unikati izrazite dekorativne i funkcionalne vrijednosti na koje smo vrlo ponosni.

ZADRUGARSKA STVARAONICA, skupina učenika nižih razreda OŠ Sela pod vodstvom učiteljice Željke Kleković Brajenović, svoju kreativnost izražava kroz razne tehnike rada (oblikovanje gline, pirografika, recikliranje papira, decoupage, papirna filigrafija…). Tako nastaju dekorativni artikli za kućanstvo te moderni nakit za njihove vršnjakinje. Vrlo uskoro obogatiti će svoj stvaralački opus radovima nastalim slikanjem na svili, sa čime se tek počinju baviti.

Koordinator rada školske zadruge od školske godine 2005./2006. do 2014/15. godine bila je učiteljica RN Željka Kleković  Brajenović, a od 2015/16. voditelj je Miro Svjetličić.

Trajni zadatak naše škole je njegovanje zavičajnosti, kulturne baštine i tradicije našeg kraja, te otkrivanje novih područja rada i puteva ka napretku. Mnogi naši projekti su zbog svoje kvalitete i originalnosti pohvaljivani i nagrađivani, te postajali izvor sredstava za daljnji projektno-istraživački rad, pa i rad zadruge općenito. Kroz sve aktivnosti naših učenika provlači se nit zadrugarstva, zajedništva i ljubavi prema čovjeku, tradiciji, radu i zemlji.

Naša zadruga intenzivno radi na obogaćivanju odgojnog i obrazovnog života u ovim prostorima u duhu tradicionalnog  suživota s prirodom, jer „škola je svjetlost budućnosti, učitelji dječje oči u svijet” (Đ.Bočina), a učeničko zadrugarstvo – čaroban put u tome smjeru.


Kontakt
Tel: 044 713-002
Fax:044 713 002
E-mail: sk-sela@sk.htnet.hr