Search
Close this search box.

UZ

Lovreki

OŠ Mate Lovraka

Petrinja

Učenička zadruga osnovana je 2007. godine. Cilj nam je razvoj kreativnih sposobnosti kod učenika, razvijanje osjećaja za lijepo i sklad, oslobađanje unutarnjih potencijala učenika i usmjeravanje istih u poduzetništvo, usvajanje novih sadržaja i znanja te rad na očuvanju i vrednovanju kulturne i etničke baštine našeg kraja.

Djelovanje zadruge odvija se kroz nekoliko sekcija. Ove školske godine djeluju:

1. Vizualno-multimedijska skupina (voditeljica Ivana Švragulja) – vizualno – stvaralačko – likovno – kreativna aktivnost, afirmiranje svijesti o osobnim vizualno – multimedijskim – estetskim sposobnostima i sklonosti ka raznovrsnim umjetnostima. Razvijati zanimanje, estetsko iskustvo i osjetljivost te kritičnost za vizualnu i multimedijsku umjetnost i izražavanje, stvaranje pozitivnog odnosa prema hrvatskoj kulturi i kulturama drugih naroda, ostvarena kroz sljedeća nastavna područja:
− oblikovanje na plohi – crtanje
− oblikovanje na plohi – slikanje
− oblikovanje na plohi – grafika
− prostorno oblikovanje – modeliranje i građenje
− primijenjeno oblikovanje – dizajn
− istraživanje likovnog stvaralaštva


2. Vjera u kamenu i drvetuKEFA (voditelj Vjekoslav Uvalić) – cilj nam je upoznati djecu s posebnom umjetnošću praćenom kroz povijest. Razvijati u njima kreativnost i stvaralački rad vlastitih ruku. Otkrivati u njima talente i poticati u njima kulturno umjetničko stvaralaštvo. Kiparstvo se koristi trodimenzionalnim prikazom oblika, tako su mu osnovni gradivni elementi volumen i prostor. Kiparstvo po stupnju plastičnosti možemo podijeliti na punu plastiku (prostor obilazi volumen sa svih strana) i reljef (oblici se s jedne strane drže podloge, pa ih prostor ne može s te strane obuhvatiti).

3. Keramičari i staklarstvo (voditeljica Ivana Švragulja) – izrada uporabnih i ukrasnih predmeta od gline i stakla, razvoj kreativnosti kod učenika te ih osposobiti za poduzetničko i marketinško razmišljanje.