UZ

Kvržica

OŠ Mate Lovraka

Zagreb

Učenička zadruga „Kvržica“ osnovana je 2011. godine. Potaknuti velikim brojem izvannastavnih aktivnosti u našoj školi – OŠ Mate Lovraka odlučili smo se na osnivanje učeničke zadruge.
Naša učenička zadruga nosi ime glavnog lika Lovrakovog romana „Družba Pere Kvržice„. Za logo zadruge upotrijebili smo Lovrakov mlin – prekrasan mural koji ukrašava veliki zid u holu škole.

UZ „Kvržica“ ima tri sekcije:
sekcija Vezilje – voditeljica Ana Zečević,
sekcija Izrada ukrasnih i uporabnih predmeta sa dvije podsekcije: mali modelari – voditeljica Ružica Mijatović i likovna sekcija – voditeljica Gordana Maršić-Pisk  
Cvjećarska sekcija– voditeljica Lidija Kovačić Hren.

Cilj naše zadruge je povezati što više učenika naše škole u zajedničkom radu i stvaranju. Bavimo se izradom ukrasnih i uporabnih predmeta temeljenoj na tradiciji i baštini, vezemo i uzgajamo cvijeće. U radu naše zadruge sudjeluje oko 60 stalnih i povremenih članova, to su učenici od 2. do 8. razreda osnovne škole.
Sekcija Izrada ukrasnih i uporabnih predmeta bavi se izradom prigodnih čestitki, svijećnjaka, posudica, magneta od gline i oslikavanjem šalica, tanjurića, vaza, tegli za cvijeće akrilnim bojama. Ima oko 35 članova. 
Sekcija Vezilje izrađuje nadstolnjake, podmetače, pregače, jastučiće, torbe. Ima oko 10 članova.
Cvjećarska sekcija uređuje okoliš škole, te se bavi izradom ukrasnih košarica, vjenčića za vrata te izradom slika od prešanog cvijeća. Ima oko 15 članova.
Naša škola već dugo godina surađuje s institucijama koje brinu o djeci, mladima i starijim osobama. Ponosni smo na naš dugogodišnji humanitarni i dobročiniteljski rad. I ove godine pomagali smo siromašnijim obiteljima, Dječjem domu u Brezovici, Centru za autizam, Crvenom križu, zajednici Cenacolo.
Naši zadrugari su se uključili i u ekološke aktivnosti- sakupljamo stari papir te štedimo struju i vodu. Naše proizvode izrađujemo iz prirodnih materijala te i na taj način doprinosimo očuvanju prirode.
U rad zadruge uključili smo i roditelje i ugledne institucije kao što su Agronomski fakultet u Zagrebu te Gradska četvrt Gornja Dubrava. Svoj rad predstavili smo javnosti putem internet stranica naše škole te različitih događanja u našoj školi – primjerice Božićnog sajma i Uskršnjeg sajma.
Surađujemo i sa Narodnim sveučilištem Dubrava gdje su naši učenici sudjelovali na više likovnih radionica.

Prošle godine prvi puta smo sudjelovali na Županijskoj  X. smotri učeničkih zadruga grada Zagreba. Izrazito smo ponosni što je naša zadruga Kvržica postigla 2. mjesto.

Sudjelovali smo  na Državnoj smotri učeničkih zadruga koja se je održala u listopadu 2012. godine u Primoštenu.

Veselimo se budućem radu i suradnji sa učeničkim zadrugama drugih škola iz naše okolice i šire.

Kontakti:
Voditeljica UZ „Kvržica“-Lidija Kovačić Hren: lidija.kovacic.hren@gmail.com
Telefonski broj škole: 01/2990915

E-mail škole: os-m.lovraka@zg.t-com.hr

web stranica škole: os-mlovraka-zg.skole.hr