UZ

Horvati

OŠ Stjepana Bencekovića

Horvati

Učenička zadruga Horvati djeluje pri OŠ Stjepana Bencekovića. Osnovana je školske godine 2003./ 2004., a ime je dobila po naselju Horvati koje se nalazi u gradskoj četvrti Brezovica. Kada je osnovana imala je tri sekcije: cvjećarskoaranžersku, ekološku i voćarsku. Voćarska sekcija se u trećoj godini rada ugasila jer je voćnjak stradao od štetnika. Nabavkom keramičke peći osnovana je keramička sekcija školske godine 2009./2010. Od osnutka pa do danas broj učenika zadrugara se kreće oko 30 što je u odnosu na broj učenika škole ( oko 125) visok broj, a to govori o dobroj zainteresiranosti za rad zadruge.             
U cvjećarskoaranžerskoj sekciji smo preferirali upotrebu prirodnog materijala pri izradi prigodnih proizvoda za Božić, Valentinovo i Uskrs.  

Za Božić smo proizvodili vjenčiće za vrata, aranžmane za stol, jaslice od gipsa, božičnu pšenicu i drugo poštujući tradicijske običaje ovoga kraja.

Pri izradi uskrsnih jaja također je najviše prevladavao prirodni materijal. Na plastična jaja su ljepljeni osušeni i usitnjeni cvjetovi šafrana ili tzv.»cice mace» (to su muški cvatovi vrbe ive).

Posljednjih nekoliko godina proizvodimo i stalke s granom kovrčave vrbe za uskrsna jaja jer smo prilikom prodaje svojih proizvoda zamijetili da postoji interes za njih. Interes postoji i za gnijezda u koja se stavljaju uskrsna jaja. Inače se u našim trgovinama mogu vidjeti gnijezda uvezena iz Kine i to nas je ponukalo da ih i sami počnemo proizvoditi. Od materijala za gnijezda koristimo savitljive grane žalosne vrbe,  mahovinu i lišajeve.

Na radionicama keramičke sekcije izrađuju se predmeti jednostavnog oblika kao npr. zdjelice za božićnu pšenicu, zvončići i drugi ukrasi za bor. Osim toga zadrugari mogu modelirati i prema vlastitim kreacijama. Svojim se radom keramička i cvjećarskoaranžerska sekcija upotpunjuju.

Ekološka sekcija uređuje okoliš škole, a skuplja i prodaje odbačenu PET ambalažu. Zadrugari su prodavali svoje proizvode na tržnicama (Utrine, Jarun), Pučkom otvorenom učilištu u Vukovarskoj ulici te u trgovačkim centrima King Cross, City center i Merkatone. Prihode i rashode zadruge uredno vodi računovođa naše škole. Običavamo najbolje zadrugare i novčano nagraditi (zadruga snosi dio troškova terenske nastave).

Posljednje dvije godine je u našoj školi održana jednodnevna radionica izrade uskrsnih jaja na tradicijski način kao terenska nastava za studente (buduće voditelje zadruga) Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.     

Voditeljica zadruge: Francika Šikić

web škole: www.os-horvati-zg.skole.hr