UZ

Baltazar

OŠ Vladimira Nazora

Zagreb

Učenička zadruga „Baltazar„ osnovana je 2008. godine.
Iste godine dobila je peć za keramiku i započela rad s likovno–keramičarskom sekcijom. Škola je imala školski band pa se i on pridružio zadruzi, kao i filmsko–novinarska sekcija.

Naša škola nalazi se u neposrednoj blizini parka Maksimir koji nam je svojim bogatim i raznolikim biljnim i životinjskim svijetom, te zanimljivom i vrijednom kulturnom baštinom (arhitektura parka) postao neiscrpan izvor inspiracije i motivacije. Izrađujemo razne suvenire; magnete, nakit, razglednice, upotrebno dekorativne predmete; kutije, svijećnjake, posude i sl. Sve što radimo je unikatni predmet, rađen bez kalupa i šablona.

Učenici  se slobodno izražavaju u prikazu ptice, leptira, nekog cvijeta ili pak najstarijeg hrasta iz parka Maksimir. Isprobavaju nove tehnike, kombiniraju, istražuju te se izražavaju na kreativan način. Učenici produbljuju i obogaćuju znanje stećeno na redovitoj nastavi. Svake godine radimo i istražujemo nešto novo, ali i povezujemo i proširujemo stečeno znanje i iskustva.

Veliki smo ljubitelji prirode i ekološki osviješteni pa kroz cijelu godinu recikliramo. Redovito posjećujemo aktualne izložbe i muzejske radionice. Radove nastale u različitim sekcijama izlažemo za Dan škole i na školskim prigodnim sajmovima. Pokrenuli smo uređenje školskog povrtnjaka i cvijetnjaka za koji se brinu najmlađi učenici i osviještavaju važnost ekološki uzgojenog povrća. Za Dan škole imamo veliku izložbu učeničkih radova, koncert šk.banda Baltazar, projekciju animiranog filma nastalog u novoj sekciji za strip i animirani film,

Svi učitelji, voditelji sekcija i učenici od 2. do 8. razreda pridonose svojim radom i obogaćuju zadrugu. Trudimo se biti inovativni i kreativni u svim područjima likovno-umijetničkog izraza te stalno istražujemo i eksperimentiramo u radu.

Suradnja sa znanstvenim ustanovama i muzejima;

– Javna ustanova park Maksimir – aktualne izložbe vezane uz važne ekološke datume
– Klovićevi dvori – izložbe, muzejska radionica
– Muzej za umijetnost i obrt – muzejska radionica i knjižnica
– Akademija znanosti i umijetnosti,odsjek za arheologiju – arhiv rimske keramike
– Centar za kulturu i informacije Maksimir – radionice makramea, božićnog nakita recikliranim materijalom i sl.
– Etnografski muzej

Učenička zadruga ima sljedeće sekcije:

 1. Keramička sekcija
 2. Likovno–dizajnerska i recikliranje
 3. Sekcija za tapiseriju, makrame i origami 
 4. Sekcija za strip i animirani film 
 5. Glazbena sekcija (školski band)                                                                                                                           
 6. Eko-etno sekciju (folklor i narodni običaji, školski vrt)
 7. Sekcija za novinarstvo i promociju škole
   

Cilj našeg rada je da mladi zadrugari na što raznovrsniji način izraze svoje sposobnosti, sklonosti i kreativnost u jezično umjetničkom području, u korelaciji sa svim ostalim pradmetima. Da nauče voljeti svoju kulturnu baštinu, čuvati je i prikazati na nov suvremen način, njima blizak.

Važna nam je kvaliteta doživljenog, izraženog i načinjenog a ne kvantiteta. Nažalost ćesto nismo prepoznati na smotrama Učeničkih zadruga, možda zbog te raznovrsnosti i suvremenog (dizajnerskog) pristupa.

Voditelji sekcija:

 • Lidija GalovićMaja Nikolić, prof.lik.kult.
 • Maja Nikolić, prof.lik.kult.
 • Irena Vučić, prof.tal.jez.
 • Marin Marinović, prof.hrv.jez.
 • Marina Richter, učit.razr.nast.
 • Snježana Velčić, učit.razr.nast.

Voditeljica učeničke zadruge – Lidija Galović, prof.lik.kult.

web stranica škole: http://os-vnazora-zg.skole.hr