UZ

Budi svoj

OŠ Remete

Zagreb

Učenička zadruga Budi svoj osnovana je 15.veljače. 2007 godine.

U starim spomenicama naše škole, između ostalog,  piše:
Od 1869. god., kada je izgrađena zgrada na Vincu, zasađen je učiteljev  i školski voćnjak. U kontinuitetu od 1869. do 1960. kada je osnovana dječja zadruga Remete učenici i učitelji brinu za školski vrt i voćnjak, ubiru plodove i pravedno ih raspodjeljuju.

Bilježenje događaja vezanih uz dječju školsku zadrugu datiraju iz 1959. Zadruga je u prvo vrijeme imala voćarsku, povrćarsku, cvjećarsku , a planiralo se  djelatnost proširiti i na tov pilića i kunića. 1964. god brigu o vaćnjaku preuzela je Opća poljoprivredna zadruga u Dubravi jer zbog količine voćaka, ali i malog uzrasta (1.- 4.r) zadrugari nisu bili u mogućnosti brinuti se o njemu.

Tradicija života u Remetama sačuvala se do danas. Remećani ponosno pokazuju svoje folklorne obićaje, vrtove, vinograde, cvijeće, svoja starinska jela te sve ono što su naučili od svojih roditelja, djedova i baka. Učenička zadruga Budi svoj osnovana je s ciljem da objedini aktivnosti kroz koje učenici istražuju život i obićaje, svetkovine, stare zanate, povijest remetske crkve te pjesme i plesove.

Likovna sekcija osmislila je logo Zadruge i izradila članske iskaznice.
Karamički proizvodi koje izrađuje prihvaćeni su s toplinom i interesom  kupaca što nam daje volju za stvaranjem još kvalitetnijih proizvoda. Mala grupa likovne sekcije izrađuje prigodne poklone.
Floklorno pjavačka sekcija istražuje tradicionalne pjesme i plesove.
Eko sekcija organizira akcije čišćenja i održavanja okoliša škole, te  zajedno s cvjećarskom sekcijom  održava školski cvjetnjak.
Etno sekcija tijekom godine radi na održavanju etno zbirke.Izdala je knjigu Stari autohtoni remetski recepti i zanimljivosti iz života autohtonih žitelja Remeta.

Školski kulturni centar svake se godine bavi izradom školskog godišnjaka, te snimanjem manifestacija na kojima sudjeluju sekcije zadruge.

2011. godine imali smo čast da budemo domaćini županijske smotre učeničkih zadruga Grada Zagreba.


Voditeljica zadruge: Vesna Bašljan Martinjak

web stranica škole: http://os-remete-zg.skole.hr