UZ

Vrijedne ruke

OŠ Veliko Trojstvo

Veliko Trojstvo

Učenička zadruga osnovana je 20. ožujka 1956. godine u PŠ Šandrovac. Tada je imala ratarsku i cvjećarsku sekciju. S radom je prestala1968. godine.
Obnova je bila u matičnoj školi Veliko Trojstvo 10. siječnja 2002. godine i od tada djeluje pod imenom „Vrijedne ruke“. Od 2009. godine djeluje sedam sekcija to su: keramičarska, voćarska, cvjećarska, etno, rukotvorine, krojačka i vrtlarska, a od 2011. godine i mladi tehničari.

Keramičari – sekcija djeluje u Osnovnoj školi Veliko Trojstvo i broji 20 članova. Keramičari izrađuju ukrasne predmete od keramike i gipsa.

Mali vrtlari – sekcija djeluje u Područnom odjelu  Malo Trojstvo i ima 9 članova. Svojim znanjem i iskustvom u radu malih vrtlara aktivno sudjeluje i Snježana Pajdak. U svom vrtu vrtlari sade i uzgajaju povrće i ljekovito bilje na eko prirodan način, bez upotrebe kemijskih sredstava. Uzgojeno povrće koristi se za prehranu učenika u našoj školi.

Krojači – sekcija djeluje u Osnovnoj školi Veliko Trojstvo i ima 20 članova, te uče kako ovladati tehnikom šivanja na šivaćem stroju. Krojači izrađuju nakit od tkanina, torbe i lutke.

Etno sekcija djeluje u Osnovnoj školi Veliko Trojstvo i ima 20 članova. Svojim radom nastoje sačuvati od zaborava tradicijske običaje svog kraja i baštinu koju su im ostavili djedovi i bake.

Cvjećari – sekcija djeluje u Područnoj školi Ćurlovac i ima 20 članova. Uzgajaju autohtone vrste cvijeća, skupljajući sjemenje od baka.

Voćari – sekcija djeluje u Osnovnoj školi Veliko Trojstvo i ima 17 članova. U školskom voćnjaku uzgajaju autohtone sorte jabuka, koje konzumiraju učenici u školskoj kuhinji.

Male ručice – sekcija djeluje u Područnoj školi Šandrovac i ima 20 članova. Male ručice izrađuju razne uporabne i ukrasne predmete od tkanina, gipsa, recikliranom materijala, krep papira, a također ukrašavaju maramice narodnim vezom.

Najmlađa sekcija u našoj zadruzi su Mali modelari.  Sekcija ima 18 članova. Mladi tehničari  izrađuju uporabne i ukrasne predmete od drveta. Svojim radom često sudjeluju na raznim županijskim i državnim natjecanjima, gdje se mogu pohvaliti zapaženim rezultatima.

Učenička zadruga Vrijedne ruke redovito sudjeluje na županijskim smotrama učeničkog zadrugarstva. Mladi zadrugari ponosni su na postignute rezultate, a posebice izdvajamo odlazak na državnu smotru učeničkog zadrugarstva u Poreč i Pulu. Također smo sudjelovali i na međudržavnoj smotri „Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje“, koja se održala u Pregradi, gdje smo predstavljali svoju Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Svoje proizvode i radove izlažemo i na Lovrakovim danima kulture, Sajmu mogućnosti u Bjelovaru, svim općinksim manifestacijama, prigodnim priredbama u školi, te na sajmu u Gudovcu. Naša zadruga često organizira humanitarne akcije i radionice u koje su uključeni svi učenici, roditelji, te cijela lokalna zajednica pod nazivom „Djeca djeci“.  Osim ovih aktivnosti zadruga sudjeluje i u raznim ekološkim projektima i kamapanjama, kako bi mladi zadrugari svojim primjerom ekološke osviještenosti pozitivno utjecali na mlađe naraštaje koji dolaze iza njih.

Voditeljica zadruge: Sanja Vranješević
Voditelji sekcija: Ivana Anđić, Ivana Dolovski, Marija Pintarić, Adica Šimatović, Anđelka Sabadjija, Ivan Rajsz
Vanjski suradnici: Branka Gilanj, Snježana Pajdak i Željko Bajza
Predsjednica zadruge: Valna Bastijančić, prof.
Kontakti:
Tel/fax: 043 /885 – 905;
Tel: 043/ 885 – 006

Email: os-veliko-trojstvo-001@skole.htnet.hr

Web stranica:  www.os-veliko-trojstvo.skole.hr