UZ

Družba Pere Kvržice

OŠ Mate Lovraka

Veliki Grđevac

Naša zadruga je smještena u prekrasnom mjestu Veliki Grđevac u Bjelovarsko–bilogorskoj županiji. Ime je dobila po dječjem romanu
poznatog dječjeg pisca Mate Lovraka koji je simbol našeg mjesta. Upravo zbog njega i njegovog stvaralaštva škola i samo mjesto Veliki Grđevac često su odredište malih i velikih posjetitelja iz različitih krajeva Hrvatske.

Budući da je naše mjesto poznato po Mati Lovraku i njegovim romanima, trudimo se rad u zadruzi posvetiti upravo njemu i njegovim djelima. Ponekad nam to ide od ruke, a ponekad kreativno i maštovito krenemo korak dalje pa se rode nove ideje koje nemaju izravnu vezu s njime. To činimo zato što je dobro da djeca prepoznaju važnost kreativnosti i inovativnosti te se oslobode straha, razviju samopouzdanje, ali i poduzetnički duh.

Učenička zadruga je mjesto susreta, prijateljstva, razmjene ideje, kritičkog razmišljanja te prije svega timskog rada. Naša zadruga ima nekoliko sekcija koje surađuju i pomažu si međusobno, a ponekad se i isprepliću.

Naše sekcije su: Spretne ruke, Moć zajedništva, cvjećari, voćari, vrtlari, etno skupina, foto skupina, Živimo održivo (recikliraj i profitiraj) te likovno – keramičarska skupina. Svaka sekcija ima svoga voditelja. Voditelji međusobno dobro surađuju te usmjeravaju učenike. Uče ih timski i kvalitetno raditi u zadruzi.

Članovi učeničke zadruge su učenici nižih i viših razreda. Svatko je dobro došao i može si pronaći mjesto u zadruzi. Osim učitelja i učenika u zadruzi su i naši pomoćnici u nastavi te roditelji. Ne smijemo zaboraviti ni našu vrijednu ravnateljicu koja je i te kako zaslužna za rad naše zadruge. Svake godine nastojimo nešto novo otkriti i raditi. Isprobavamo nove tehnike i provodimo ideje u djela. U izradi rukotvorina nastojimo koristiti prirodne materijale (iako za neke rukotvorine trebamo i umjetne materijale). Trudimo se što više reciklirati i reciklirano koristiti.

Ove smo školske godine imali zanimljiv i plodonosan rad zadruge. U prvom smo se polugodištu ponajviše pripremali za Božić. Izrađivali smo ukrase za bor od tuba toaletnog papira, koje su se rezale, lijepile i bojile. Od raznih šiba, grančica i češera smo izrađivali božićne aranžmane što se našim učenicima posebno svidjelo. Bilo je tu i ukrašavanja različitim kuglicama i ostalim ukrasima te šljokicama. Svi zajedno smo okitili bor u školi što nam je od nedavno postala božićna tradicija u školi. Na taj način pokazujemo jedni drugima da smo jednako vrijedni, prihvaćeni i da se trebamo dobro osjećati u našoj školi.

Unutar zadruge se stvorila ideja o humanitarnoj akciji koja se proširila na cijelu školu, ali i kuće naših učenika. Odlučili smo sakupljati igračke za djecu koja čekaju Božić u bolnicama ili domovima te su svi učenici nesebično sudjelovali te nosili igračke i društvene igre u školu. Učenici nižih razreda su izrađivali i čestitke kako bi uljepšali Božić nepoznatim prijateljima. Nakon humanitarne akcije imali smo i Božićni sajam na kojem su članovi zadruge prodavali anđele, malene i velike, božićne aranžmane i pšenicu koju su posadili učenici 2. razreda. 

Tijekom drugog polugodišta učenici su se marljivo pripremali za natjecanje Mladih tehničara koje je bilo u našoj školi, za nadolazeću smotru zadruga te Lovrakove dane kulture na kojima je za zadrugu najvažniji Sajam kreativnosti. Svaka je sekcija tijekom godine urodila plodom. Ispred škole se može vidjeti cvijeće koju su sadili naši cvjećari, kao i posudice koje su ukrašavali za cvijeće. Spretne ruke i Moć zajedništva su ove godine surađivali te izrađivali ogrlice od različitih tkanina.

Na taj način je došlo do rada sekcije Živimo održivo u kojoj je glavni cilj reciklirati i reciklirano koristiti na nove načine. Likovno – keramičarska skupina je od posebne važnosti jer je dug proces od gline do proizvoda. Izrađivali su se božićni ukrasi, ukrasi s motivom velikogrđevačkog Lovrakovog centra, teglice za cvijeće, vrtni ukrasi i sl. Vrtlari i voćari u područnim školama tijekom cijele godine brinu o izgledu okoliša te o plodovima njihova vrijednog rada. Etno skupina se bavi starinama koje istražuje i prezentira na nove načine. Foto skupina je tu kako bi zabilježila svaku aktivnost u zadruzi i šire.

Više od teksta govore fotografije koje čuvamo u našoj školi. Učenici su zaista vrijedni i ulažu mnogo truda, vremena, strpljenja i ljubavi u sve što čine. Sve to čine zato što se žele osjećati ugodnije i ljepše u svojoj školi, ali i pokazati drugima da je naša škola zaista škola susreta i timskog rada. Ništa od ovoga ne bi bilo bez dobre međusobne suradnje učitelja, učenika, ravnateljice, roditelja i lokalne zajednice. Učenici su sretni kada svoje proizvode znaju prezentirati i prodati, kada vide da se sav njihov trud isplatio i urodio plodom. Ovim tekstom želimo potaknuti i druge škole da se učlane u učeničko zadrugarstvo, da osnuju vlastite zadruge jer je dječji svijet prepun ideja i kreativnosti koje treba prepoznati i potaknuti kako bi se ostvarile na najbolji mogući način.

Voditeljica UZ „Družba Pere Kvržice“ OŠ Mate Lovraka, Veliki Grđevac
Helena Marijan