Search
Close this search box.

UZ

Papuk

OŠ u Đulovcu

Đulovac

Učeničko zadrugarstvo u OŠ u Đulovcu ima dugu tradiciju. Prvi je put zadruga osnovana u travnju 1956. godine u školi u Bastajima, koja je tada bila zasebna škola. Tada je posađen voćnjak jabuka, koji i danas postoji, na površini od 600 četvornih metara. Zadruga je bila poljoprivrednog tipa.
Kasnije se djelovanje zadruge proširilo i na školu u Miokovićevu, kako se Đulovac nekad zvao. Iz Pravilnika Učeničke zadruge Miokovićevo iz 1968. i 1975. godine vidljivo je da je zadruga imala ratarsku, voćarsku i povrćarsku sekciju, a neko su vrijeme djelovale i sekcije mladih vezilja i krojačica.
Tijekom Domovinskog rata Zadruga nije djelovala, a njezin je rad obnovljen 2000. godine na poticaj ravnateljice Škole, prof. Zlatice Kovačić. U listopadu 2001. zadruga je registrirana i dobiva naziv «Papuk».  Voditeljica zadruge nastavnica Mirjana Jakčin Ivančić sve do 2012 kad vođenje zadruge preuzima učitelj Oliver Sakač.

Zašto «Papuk»? Pa Đulovac i Bastaji nalaze se na obroncima Papuka, planine zaštićene kao Park prirode. Nastavnica likovne kulture Jaromira Pihir osmislila je i logotip zadruge. To je jetrenka (lat. Hepatica nobilis), naša zaštićena biljka koja raste i na Papuku.

Zadruga ima pet sekcija:

1. Keramičarska – izrađuju ukrasne i uporabne predmete od keramike. Tijekom proteklih godina izradili su brojne uratke – tanjure, zdjelice, šalice, svjećnjake,   razne kutije za začine, nakit, buketiće cvijeća, keramičke slike i figurice. Na brojnim izložbama koje smo tijekom godina priređivali, naša je keramika uvijek plijenila pozornost posjetitelja, ali i članova prosudbenih povjerenstava. Sekciju od početka vodi nastavnica Mirjana Jakčin.

2. Voćarska –bavi se uzgojem, njegom i zaštitom voćaka u školskom dvorištu. Učenici također uče osnove orezivanja voćaka te njihove zaštite u pojedinim godišnjim dobima. Od ubranih plodova učenici izrađuju čips i jabučni ocat, a šljive se suše. Voditelj sekcije je nastavnik Oliver Sakač

3. Likovna sekcija – bave se raznim likovnim tehnikama i izrađuju upotrebne i ukrasne predmete. Sekcija se bavi i ukrašavanjem predmeta decoupage tehnikom, oslikavanjem boca. Sekciju vode nastavnice Jasmina Bukvić Stankić i Diana Vidović.
     
4. Sekcija začinskog i ljekovitog bilja– bavi se uzgojem začinskog i ljekovitog bilja u teglama, lončanicama i na otvorenom. Od bilja uzgajamo lisnati peršin, kamilicu, origano, majčinu dušicu, mentu i bosiljak. Učenici također proučavaju navedeno bilje i njihova ljekovita svojstva. Voditelj sekcije je nastavnik Oliver Sakač.

5. Mali kreativci – izrađuju ukrasne i uporabne predmete od raznolikog otpadnog materijala poput pet ambalaže, novina, kartona, tkanine i dr. Cilj sekcije je upoznati učenike sa osnovama šivenja te recikliranja otpadnog materijala u neke druge korisnesvrhe. Učenici izrađuju nakit od tkanine, košarice od novinskog papira, razne prirodne figure i ukrase. Voditeljica je nastavnica Miroslava Veltruski.
  
Zadruga djeluje zahvaljujući pomoći raznih institucija i sama se financira. Na samom početku rada zadruge, veliku nam je pomoć pružio IRCMeđunarodni komitet za pomoć iz Pakraca, koji su prihvatili naš projekt i opremili keramičarski praktikum svom potrebnom opremom i peći, uloživši veliku svotu novca. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u dva nam je navrata doniralo po 15.000 kn. Naši su redoviti sponzori i Općina Đulovac i Bjelovarsko-bilogorska županija, a izdavanje knjige pomogla je i Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva. Manji dio novca (koji je potreban za nabavku nove opreme i pribora) pribavljamo od prodaje vlastitih proizvoda.

Dio zarađenog novca redovito dajemo u dobrotvorne svrhe. Izdvojit ćemo samo neke akcije:
– donacija škole za afriku, UNICEF-ov projekt
– donacija akciji I sitno je bitno, Hrvatskog caritasa za djecu bez roditelja
– donacija Pomoć poplavljenoj Gunji

Svoj rad Učenička zadruga redovito prezentira javnosti. Sudjelujemo na brojnim izložbama i predstavljanjima svojih radova u školi i izvan nje, a naše izložbe na Terasi u Daruvaru za Uskrs i Božić godinama su bile jako posjećene. Imali smo nastup i na smotri folklora u Grubišnom Polju te nekoliko prodajnih izložbi na gradskom trgu u Daruvaru.

Svake godine sudjelujemo na Županijskoj smotri učeničkih zadruga Bjelovarsko-bilogorske županije, gdje redovito osvajamo odlična mjesta. Stoga smo do sada bili na gotovo svim državnim smotrama. Tako su našu zadrugu učenici predstavljali na državnim smotrama u Kaštel-Starom, Sv. Filipu i Jakovu, dva puta u Poreču, u Dubrovniku, Zadru, Trogiru i Zagrebu!

Divno je to iskustvo za sve nas, zadrugare. Razmjena iskustava, ideja, druženje, zabava, ali i rad – jer svaka zadruga želi ostaviti najbolji dojam! Sve nas to međusobno spaja i raduje. I trajno se urezuje u naše sjećanje, jer – ponosni smo na svoj uspjeh i radosni što smo dali svoj mali doprinos našoj školi. Jer, naša Škola to zaslužuje.
                                                                                                                     
Voditelj Učeničke zadruge „PAPUK“: Oliver Sakač, ing.
Osnovna škola Đulovac u Đulovcu
Đurina ulica 27, 43532 Đulovac