UZ

Sa srcem

OŠ Rovišće

Rovišće

Na inicijativu nastavnika Pere Posavca, Učenička zadruga Sa srcem prvi put je osnovana 14. travnja 1957. godine. Na školskom su zemljištu proizvodili pšenicu i kukuruz, a u okolišu škole imali su svinjac u kojem su uzgajali svinje. Od zarađenih financijskih sredstava i iz donacija raznih fondova kupili su traktor s priključnim strojevima. Učenička zadruga bila je aktivna sve do 1985. godine, a nakon duže pauze obnovljena je 2002. godine i učlanjena u HUUZ.

Učenička zadruga Sa srcem trenutno ima pet sekcija:

1) Rukotvorine (voditeljica Marijana Faletar) – izrada uporabnih predmeta od vune (broševi, ogrlice, šalovi, kape, cofleki…), izrada ukrasnih kutija za pakiranje proizvoda        
2) Vezilje (voditeljica Marija Jakovljević) – izrada prigodnih čestitki, slika i straničnika izvezenih ukrasnim koncem
3) Mladi modelari (voditeljica Nada Šeperac) – izrada raznih uporabnih i ukrasnih predmeta od šperploče (privjesci za ključeve, ogrlice, nakit za bor, adventski vijenci, svijećnjaci, podmetači za čaše, kuhinjski pribor, tulipani na stalku, didaktičke igračke i sl. ukrašene pirografima)
4) Cvjećari (voditeljica Mirjana Đunđek) – uzgoj i održavanje trajnica i proljetnica u školi i školskom okolišu
5) Etno-zbirka (voditeljica Žana Novaković) – prikupljanje starih predmeta vezanih za prošlost, renoviranje i postavljanje izložbe „Prošlost našeg kraja“.

U navedene sekcije uključeni su učenici naše škole i učitelji voditelji. Posebno smo ponosni na učenike s poteškoćama u razvoju koji su aktivni članovi učeničke zadruge. Učenička zadruga redovito sudjeluje na županijskim smotrama, a više puta smo sudjelovali na državnim smotrama diljem Republike Hrvatske i tako predstavili rad naše učeničke zadruge. Svake godine proizvode učeničke zadruge prezentiramo na proljetnom i jesenskom Gudovačkom sajmuDanima božura OPG Ledinski,Danima Općine RovišćeBožićnom sajmuDanu škole… Za naš uspjeh zaslužni su ravnateljica naše škole gospođa Blanka Klemić i načelnik Općine Rovišće gospodin Slavko Prišćan, koji nas podržavaju u svim našim akcijama i pomažu nam u svakom pogledu. Zahvalni smo i ostalim sponzorima koji su nam financijskom potporom pomogli pri kupnji raznih strojeva i materijala za izradu unikatnih proizvoda koje prodajemo i poklanjamo našim gostima. UZ Sa srcem našu školu čini prepoznatljivom ne samo u lokalnoj zajednici, nego i šire.


  Voditeljica Učeničke zadruge „Sa srcem“: Marija Jakovljević, učiteljica