Search
Close this search box.

UZ

Pčelice

OŠ Antuna Kanižlića

Požega

Učenička zadruga Pčelice, Osnovna škola Antuna Kanižlića, Požega

Učenička zadruga Pčelice djeluje od rujna 2014. godine.

U zadruzi je organizirano sedam sekcija: modelari drveta, mladi poduzetnici, mladi kemičari, školski vrt, mladi tehničari, kreativna skupina. Zadruga broji ukupno 75 učenika raspoređenih po sekcijama. Voditelj zadruge je učitelj prirode i biologije Neven Marković. Organiziramo radionice u školi, redovito sudjelujemo na svim smotrama, izložbama i  humanitarnim akcijama te dajemo značajan materijalni doprinos svojoj zajednici. Na početku školske godine sakupljali smo šumske plodove: drijenjak, šipak, glog, crni trn, divlje jabuke i kruške. Od njih smo izradili različite proizvode koje smo prezentirali na školskom projektu Jesen na pladnju i Dani kruha.

Izrađujemo različite proizvode od domaćih i divljih jabuka: sušimo komadiće jabuka i dobivamo čips, meljemo i cijedimo jabuke i dobivamo ukusan sok koji nakon izvjesnog vremena (6 mjeseci) fermentira i pretvara se u jabučni ocat. Tijekom ljeta i početkom jeseni sakupljamo hmelj, matičnjak i lavandu, sušimo i pakiramo, a od njih izrađujemo jastučiće za dobar san. Tijekom školske godine organiziramo radionice za izradu nakita, drvenih igračaka, kućanskih pomagala i cvijetnjaka.
Jednu našu radionicu posjetila je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, darovali smo joj našu ogrlicu i narukvicu i imali smo priliku fotografirati se s predsjednicom koja nosi naš nakit. U mjesecu prosincu pripremamo se za Božićni sajam, a našim radionicama izrađujemo božićne vlakove, jaslice, drvene igračke, ukrase i sl. Sav prihod od prodaje naših proizvoda dajemo u humanitarne svrhe, pomažemo učenicima slabijeg imovinskog stanja za sudjelovanje na terenskoj nastavi, uplaćujemo im polovičan ili cjelokupan iznos cijene terenske nastave.

U studenom smo organizrali sponzorsku akciju Palačinkom do Švicarske kojom smo pomogli našem učeniku osmog razreda da ostvari svoj sportski san i sudjeluje na natjecanju u karateu koje se održava u Švicarskoj. Taj dan smo ispekli i prodali oko 1200 palačinki, a sav prihod smo donirali za našeg Luku. Tijekom zimskih praznika organiziramo radionice za najmlađe – Radionica snova, na kojoj najmlađi učenici naše škole izrađuju jednostavnije modele igračaka i nakita od drva uz pomoć učenika viših razreda. Svaka radionica rezultira novim modelima i idejama za naše proizvode.

Naš školski vrt u Vidovcima smo uredili i na njemu zasadili oko 600 sadnica lavande u akciji Jedan učenik dvije lavande. U akciji su sudjelovali učenici nižih razreda pod vodstvom svojih učiteljica. Osim lavande, ova vrijedna skupina uzgaja i povrće: luk, krumpir, salatu, grašak, a svoje proizvode prodaju tijekom godine. Mladi kemičari izrađuju mirišljave sapune, balzame, meleme, plastelin… Osobito su popularni domaći dezodoransi koje izrađuju članovi sekcije mladi kemičari.
U mjesecu svibnju uveliko se pripremamo za županijsku smotru učeničkih zadruga i  humanitarnu akciju Marijini obroci. Sve sekcije sudjeluju u pripremama za ove nastupe, a osobito se angažira kreativna skupina, voditeljice Biljane Marković koja treba odabrati najbolje proizvode, izraditi etikete, pakirati i sve to posložiti na štandu. Nove aktivnosti smišljamo i dalje, rado ćemo se odazvati svim akcijama, sajmovima i izložbama.

Pozdrav iz Požege od vrijednih Pčelica!