UZ

Neven

OŠ fra Kaje Adžića

Pleternica

Učenička zaruga Neven dolazi iz OŠ fra Kaje Adžića iz Pleternice.

Učenička zadruga broji četrdesetak članova podijeljenih u tri sekcije:

1) Sekcija ljekoviti pripravci – voditeljica Sanja Grbeš
2) Sekcijamodelari – voditeljica Marjana Radonić
3) Ekološka sekcija – voditeljice Ksenija Barišić i Nikolina Lucić. 

Sjedište zadruge nalazi se u Požeškim Sesvetama, a rad zadruge usmjeren je na oživljavanje starih, već pomalo zaboravljenih recepata i ljekovitih pripravaka naših baka, povezujući i primjenjujući ih u nastavi i svakodnevnom životu. S obzirom da zadruga nosi ime Neven, glavni proizvod je nevenova mast koja se proizvodi po tradicionalnoj recepturi na bazi svinjske masti i pčelinjeg voska. Uz nevenovu mast proizvodimo i ulje od nevena koje se pravi od cvjetova nevena i suncokretovog ulja, a od dobivenog ulja se pravi i balzam za usne. Često korištena ljekovita gavezova mast također je jedan od proizvoda koju pripremamo od gavezova korijena i svinjske masti.

U suradnji s OPG-om Pleterničanke Katice Kristić, proizvode se pripravke od lavande: hidrolati, meleme i sapuni. Melem od lavande se proizvodi od eteričnog ulja lavande i maslinovog ulja, a sapun, uz iste sastojke sadrži i natrijev hidroksid koji koristimo nadovezujući se na nastavu kemije. Osim navedenih balzama, proizvode se i balzami za usne rađeni od parafinskog ulja, lanolina, vazelina i eteričnih ulja po izboru.

Od oraha koji se skupljaju u Područnoj školi Požeške Sesvete, proizvodi se i orahovo ulje od jezgre oraha ili od mladih oraha koji se natapaju u uljima, a zatim prešajuo. Od plodova divljeg šipka, mente i matičnjaka zadruga Neven proizvodi čajeve: šipak se bere u šumi, dok se menta i matičnjak sade u školi. Za izradu kutijica za nakit, ukrasnih tacni i ostalih predmeta od šperploče odgovorna je sekcija modelari, a za ukrašavanje ambalaže i uzgoj bilja brine se ekološka sekcija, a u suradnji s udrugom Osmijeh izrađuju se i slike koristeći ping – pong tehniku, poznatiju kao jednostavniji oblik zlatoveza. 

Nastojeći uključiti članove zajednice u rad zadruge, pripremaju se, ali i posjećuju, razne radionice, a zadruga Neven surađuje i s brojnim udrugama i OPG-ovima županije s ciljem razmjene iskustava i znanja s drugima, a nastojeći uključiti članove naše zajednice u rad zadruge, pripremaju se i posjećuju razne radionice u našem gradu.

Med ili sirup od maslačka
500 cvjetova maslačka
3 l vode
4 limuna
4 naranče 
Navedene sastojke izrežemo te s vodom i maslačkom ostavimo stajati preko noći. Nakon toga sadržaj procijedimo kroz gazu te procijeđenu tekućinu stavimo na vatru da proključa. Na samome kraju dodajemo 2 kg šećera i miješajući kuhamo dok se ne zgusne.


Sanja Grbeš
Voditeljica UZ Neven, OŠ fra Kaje Adžića