UZ

Banovac

OŠ braće Radić

Pakrac

UZ BANOVAC, OŠ BRAĆE RADIĆA PAKRAC

Naša učenička zadruga osnovana je u rujnu 2015. godine. Nazvana je Banovac, prema prvom hrvatskom srebrnom novcu kovanom u Pakracu i Zagrebu, u razdoblju od 1235. do 1384. godine. Smatra se da je to ujedno prva kovnica novca u Hrvata. Na prednjoj strani novca je kuna u trku, a na naličju patrijarhalni križ s dvjema okrunjenim glavama. Bio je najljepša i najcjenjenija od svih hrvatskih kovanica. Zato nam je bilo logično da naša zadruga nosi ime Banovac.

Zadruga broji nekoliko sekcija, a to su: Rukotvorine pod vodstvom Sanje Komljenović, Male vrtlare vodi Daliborka Duchač, Likovnu sekciju vodi Iva Biščanin, poduzetnički tim ŠestiCe vodi Ljerka Tomić, a Marija Nemec vodi Spretne ruke. Zadruga ove godine broji ukupno 37 učenika. Proizvodi zadruge su produkt rada spomenutih sekcija tijekom ove i protekle tri školske godine.

Glavna okosnica naše proizvodnje obuhvaća nekoliko principa: ekološka opravdanost, racionalnost troškova i recikliranje sirovina i materijala. Nastojimo voditi računa o estetskoj vrijednosti proizvoda i njegovoj korisnosti, kako bi ih kupci prepoznali i poželjeli kupiti. Voditeljice sekcija vode se u radu principima poduzetništva. Rad u školskom vrtu je sastavni dio, ne samo rada zadruge već svih učenika naše škole. Školu okružuje sa svih strana dosta velik okoliš koji smo podijelili na parcele i svakom razredu dodijelili jednu da je uređuje i vodi brigu o njoj. Tu je Arboretum, zatim dio sa simetrično postavljenim humcima koji su načinjeni na principima permakulture, mlade voćke i još puno ukrasnih grmova i bilja. Još uvijek se dosta sadi tako da će okoliš zasjati u idućih nekoliko godina kada biljke narastu.

Ljerka Tomić
Voditeljica UZ ‘Banovac’ OŠ braće Radića Pakra