UZ

Cucurbita

OŠ Dragutina Lermana

Brestovac

UČENIČKA ZADRUGA CUCURBITA, OŠ Dragutina Lermana, Brestovac

Učenička zadruga koja je djelovala još od davne 1957. pa sve do Domovinskog rata, obnovljena je 2011. godine i nosi naziv Cucurbita (lat. Cucurbita pepo – bundeva) jer je osnovna aktivnost Zadruge sadnja buče golice u suradnji s OPG-om Grbić. Buča je zasađena na općinskom zemljištu, površine od jednog jutra.

Učeničke zadruge Cucurbita odvija rad kroz sljedeće sekcije:
Školski vrt – djeluje sa sljedećim podsekcijama: Kamenjar, Tradicionalni vrt, Ružičnjak, Aromatični vrt i Vrtno jezerce
Voćarska sekcija kojoj stručne savjete daje g. Mirko Veić, voćar i pčelar iz Mihaljevaca
Povrtlarska sekcija gdje je dogovorena suradnja s OPG-om Grbić koje nas opskrbljuje sjemenkama buče golice za sadnju i od našeg uroda proizvodi bučino ulje za sljedeću sekciju
Izrada eko sapuna od bučinog ulja s dodatkom ljekovitog bilja iz Kreativnue sekcije koja ima važnu ulogu u uređenju škole
Ljekoviti pripavci – masti, balzami, macerati…

Voditeljica zadruge i sekcija Školski vrt i Povrtlarske sekcije i sekcija Ljekoviti pripravci do sada je bila Maja Davidović, prof. biologije, a od ove školske godine 2018/2019. voditeljica je Martina Hein, prof. biologije i kemije. Voćarsku sekciju, sekciju Izrada eko sapuna te Kreativnu sekciju vodi Danijela Stanić, prof. biologije i kemije. Učenička zadruga tijekom cijele školske godine redovito i aktivno sudjeluje s učenicima na različitim sajmovima i susretima zadruga na županijskoj i međužupanijskoj razini. Zadruga je sudjelovanjem na nizu manifestacija predstavljala svoje proizvode i postizala nagrade i priznanja, a na nekima i u suradnji sa turističkom zajednicom: Dani Jabuka i Okusi jesen u Požegi, Božićni sajamBučijada u Ivanić Gradu u suradnji s Obitelji Grbić te u suradnji sa školom OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu – NikolinjeŠkolski Božićni sajamDan škole.

Voditeljice zadruge s učenicima sudjeluju svake godine na Županijskoj smotri učeničkih zadruga Požeško-slavonske županije, a tri godine za redom (od 2013. do 2015. godine) predstavljale su županiju na Državnoj smotri učeničkih zadruga u Zagrebu, te 2016. godine u Zadru. U sklopu učeničke zadruge naša zadruga redovito sudjeluje u projektima vezanima za lokalnu zajednicu i uređenje okoliša (Zaklada za razvoj lokalne zajednice – Slagalica, Ministarstvo poduzetništva i obrta). Zadruga je ‘osvajala’ bespovratna sredstva za svoje projekte, među ostalim od Zaklade “Slagalica” tri puta, a 2017. godine od Zaklade Adris za izradu labirinta od lavande pod nazivom “Slavonska oaza lavande“. U sklopu dobivenih sredstava omogućena je kupnja uređaja za destilaciju čime zadruga započinje vlastitu proizvodnju eteričnog ulja lavande.

Od 2011. godine sudjelujemo u ekološko-edukativnom projektu Hrvatske radiotelevizije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, pod nazivom Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj u kojem naša škola osvaja novčane nagrade, a 2015. godine Zlatnu povelju za najljepši vrt Kontinentalne Hrvatske. Tijekom nastavne godine učenici također sudjeluju u uređenju i održavanju lijepog prostora oko škole različitim načinima rada kao što su sadnja, okopavanje, zalijevanje ili orezivanje biljaka u vrtu (aromatični vrt, kamenjar i ružičnjak), zatim čišćenjem vrtnog jezerca i brigom o vodenom okolišu. Ulaganjem dodatnih napora učenici uče poštivati svoj i tuđi uloženi trud i rad jer rezultati su uvijek vidljivi i isplativi.